Na horách vždy jen bezpečně! To je heslo náčelníka krkonošské horské služby Pavla Jirsy

13. únor 2019

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa v naší radioporadně. Téma: po horách vždy bezpečně. Jaká jsou jeho doporučení pro turisty, kteří míří do Krkonoš a obecně na hory? Jak se mají chovat, aby nemuseli vyhledat pomoc záchranářů?

Větší návštěvnost znamená zvýšení úrazovosti, říká náčelník horské služby

02828079.jpeg

Tisíce lidí tráví v těchto dnech prázdniny na českých horách. V některých horských střediscích tak o jarních prázdninách stoupá i počet zranění, ke kterým vyjíždí horská služba.

Pavel Jirsa je krkonošským náčelníkem necelý rok. Narodil se ve Vrchlabí, vystudoval Střední lesnickou technickou školu v Trutnově. Po vojně pracoval jako inspektor Státní správy ochrany přírody v KRNAPu nebo prováděl výškové práce pomocí horolezecké techniky. Od roku 1993 byl sezónním zaměstnancem horské služby a po třech letech se stal terénním pracovníkem na plný úvazek.

„Neustále zdůrazňujeme, že základní věcí je, že by lidé měli do hor chodit připravení, neměli by podcenit oblečení, měli by mít kvalitní obuv a oděv v případě zkažení počasí. Samozřejmě také nějaké to pití a jídlo s sebou, nemusí být vždy zrovna po ruce horské boudy, aby se lidé mohli občerstvit. Takže něco v ruksaku je dobré mít," říká Pavel Jirsa.

50 horských záchranářů a 25 lavinových psů právě trénuje v Krkonoších

Horská služba Krkonoše má v současné době 17 stálých zaměstnanců, k tomu od poloviny prosince nastupuje každý rok zhruba 20 sezónních zaměstnanců. A dále má dalších 160 dobrovolných členů, kteří vykrývají služby o svátcích a o víkendech.

„Co se týče úrazů, tak nejčastější jsou poranění kloubů, zlomeniny a rány. To znamená, nejvíc je poranění kolen, pak zlomeniny dolních nebo horních končetin. A pak rány, kdy se člověk zraní o hranu lyže nebo něco podobného."

Náčelník horské služby Krkonoše Pavel Jirsa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

„Nejnáročnější bývají zimní lavinové akce, to je i pro záchranáře spojené s nebezpečím. Je to ohrožení jejich života, protože nikdy nevíme, jestli nemůže ještě jedna lavina spadnout a jak to tam vypadá."

Celou radioporadnu s Pavlem Jirsou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související