Jak si bez úrazu užít dovolenou na horách radí náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa

6. červenec 2018 09:31

Na horách v Královéhradeckém kraji začala hlavní letní sezóna. Do středisek míří nejen turisté z různých koutů Česka, ale také ze zahraničí. Zatímco květen a červen byly z pohledu horských záchranářů klidné měsíce, teď očekávají nárůst úrazovosti. I tak ale má horská služba přes léto méně práce než v zimě. Více v následujícím rozhovoru.

Společné cvičení armádních záchranářů a Horské služby v Krušných horách

S náčelníkem krkonošské horské služby Pavlem Jirsou stojíme před služebnou ve Špindlerově Mlýně. Je začátek letních prázdnin. Už se to projevilo na práci horských záchranářů?

„Od konce zimy, od začátku toho letního období už máme na Krkonoších zhruba 100 úrazů. Teď, když začínají prázdniny, tak patrně ty úrazy ještě začnou přibývat. Zatím nejvíc co jsme řešili, tak je to pěší turistika a poranění dolních končetin."

Při jízdě na koloběžce buďte opatrní (ilustrační foto)

Horská služba dlouhodobě mluví o tom, že přibývá úrazů například z koloběžek. Potvrzuje se tento trend i letos?

Přestože je léto, horská služba v Krkonoších se nezastaví. Nejvíc zraněných je mezi pěšími turisty

Putování

Co návštěvníci hor podceňují a jak předejít zranění? Horská služba v Krkonoších od začátku letní sezóny ošetřila téměř 150 zraněných návštěvníků hor. Nejvíc úrazů je mezi pěšími turisty. Vážnější zranění jsou z adrenalinových aktivit. Turisté by rozhodně neměli podceňovat ani počasí a předem se o jeho aktuálním stavu informovat.

„Zatím těch úrazů z koloběžek nebylo tolik. Samozřejmě už nějaké byly, ale nebylo jich zatím tolik. Myslím si, že to začne zase s tím zahájením prázdnin a v průběhu prázdnin. To je nejčastější aktivita, který je, takže úrazy určitě přibydou."

Kolik horských záchranářů vlastně v nejvyšších českých horách přes léto slouží?

„Přes letní období je nás momentálně 15 stálých zaměstnanců a sloužíme v pěti střediscích. V porovnání se zimním obdobím jde ale o klidnější období. Těch úrazů je podstatně méně. A proto je nás také méně přes to letní období, než potom v zimě."

V Krkonoších pracuje horská služba od roku 1935

Jaká jsou vaše doporučení pro turisty, kteří míří do Krkonoš a obecně na hory? Jak se mají chovat, aby nemuseli vyhledat vaši pomoc?

„Neustále zdůrazňujeme, že základní věcí je, že by lidé měli do hor chodit připravení, neměli by podcenit oblečení, měli by mít kvalitní obuv a oděv v případě zkažení počasí. Samozřejmě také nějaké to pití a jídlo s sebou, nemusí být vždy zrovna po ruce horské boudy, aby se lidé mohli občerstvit. Takže něco v ruksaku je dobré mít."

Kolik lidí musíte v průměru denně ošetřit?

„Je to průměrně 14 lidí za týden. Což když se rozpočte, tak to vychází asi na 2 lidi denně," dodává náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související