V Orlických horách začíná turistická sezóna. Pro horské záchranáře to ale znamená také víc práce

2. květen 2018 11:35

Do Orlických hor míří v těchto dnech stovky návštěvníků. Díky slunečnému počasí se mnoho lidí vydává na hřebenové túry a to jak pěšky, tak na kole. Inspirací k výletům může být i několik turistických novinek. Horským záchranářům naopak s teplým jarním počasím přibývá víc úrazů cyklistů i pěších.

Turistická sezóna v horských střediscích zvolna začíná a je to znát na zvýšené návštěvnosti.

Například v Deštném v Orlických horách se zatím ubytování shání dobře, jak potvrzuje Eva Fabiánová z Informačního centra: „S ubytovací kapacitou je to dobré, záleží vždy především na počasí."

Kromě výletů po hřebenech si návštěvníci mohou užít i další atrakce.

Ale to není všechno. Pro příznivce zážitkové turistiky rozšířili v Deštném i tématické výlety.

03747060.jpeg

Pro horské záchranáře ale větší návštěvnost znamená také víc práce. Jak potvrzuje náčelník horské služby Orlické hory Josef Hepnar: „Už máme ošetřeny pěší turisty i cyklisty. Dnes se po horách pohybují vlastně všichni. U těch cyklistů jsou to odřeniny, zlomená klíční kost, případně zlomeniny rukou. U těch pěších turistů jsou to zase naopak zlomeniny nohou nebo kotníků."

Aby mohli pomáhat turistům museli ale záchranaří přizpůsobit své vybavení.

„Připravili jsme se tak, abychom ze zimního provozu přešli na letní. To znamená, že jsem si přezuli čtyřkolky, měli jsme je v zimě na pásech, teď je máme na kolech. Tím pádem jsme plně připraveni na ošetřování v létě," uzavírá náčelník horské služby v Deštném v Orlických horách Josef Hepnar.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související