Orlické hory se vylidňují. Obyvatelé obcí u hranic se stěhují do měst za prací

28. únor 2013

V pohraničí Orlických hor ubývá pracovních míst. Lidé se tak stěhují za prací a horské obce se postupně vylidňují. Opouštějí je hlavně mladí lidé se středoškolským a vyšším vzděláním.

Problém není jen v malém počtu pracovních příležitostí přímo na horách, ale také v dopravní obslužnosti, stěžuje si starosta Rokytnice v Orlických horách Petr Hudousek.

„Já si pořád dovedu představit model, že v Rokytnici v Orlických horách žiji a v Hradci Králové pracuji, ale musí mi tam jezdit například železniční doprava, která je dostatečně rychlá a zaručí mi, že se třeba v devět hodin vrátím domů,“ uvedl.

Obce v okolí Rokytnice se spojily a jednaly se zástupci kraje, ovšem bez úspěchu. Doufají, že s novým radním pro dopravu uspějí.

„Poslední čtyři roky jsme neměli štěstí na dobrého radního pro dopravu, ale teď je tam nový člověk. V březnu se s ním scházíme, máme domluvenou schůzku se starosty horských obcí a budeme probírat především dopravní obslužnost,“ doplnil Hudousek.

Vlakem se totiž lidi z Rokytnice a okolí nedostanou z odpoledních směn z Vamberka, Kostelce nad Orlicí nebo Hradce Králové. Autobusová doprava podle starosty funguje dobře.

„U vlaků si myslím, že by se na optimalizaci mělo zapracovat, protože mě mrzí, že spousta lidí, kteří pracují ve Vamberku, Kostelci a okolních městech, radši volí individuální dopravu, protože vlak neberou moc v úvahu,“ podotkl Petr Hudousek.

To ostatně potvrzuje starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. Také odtamtud lidé jezdí autem a to se jim prodražuje.

„U nás je opravdu důležité, aby děti odjely do školy, a jinak vzhledem k tomu, že jsou místní lidé zvyklí zajišťovat si dopravu sami, tak my až tak na dopravní obslužnosti kraje nejsme vázáni,“ říká.

Rozvoji průmyslu brání chráněná oblast

Malé obce u hranic se nemohou rozvíjet. Leží totiž v chráněné krajinné oblasti a tam není šance na to, že by se objevil velký zaměstnavatel. Průmysl tam tedy nevznikne, ale příležitost by byla v malých firmách.

„Drobný průmysl by byl pro nás obrovským významem, jenomže bohužel v dnešní době je trend spíš takový, že lidé z vesnic utíkají do města a odchází právě i pracovní příležitosti,“ upozorňuje starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Obce v pohraničí Orlických hor se tedy zřejmě budou dál vylidňovat. Zůstanou obyvatelé s nižším vzděláním a přibude lidí, kteří si tam koupí rekreační objekt od těch, co se přestěhují do měst.

autoři: KS , dka
Spustit audio