Přivolat pomoc na horách bude snazší. Horská služba zavádí novou linku 1210

12. prosinec 2012

Už tuto sobotu začne fungovat nová tísňová linka Horské služby České republiky. Doteď lidé v nouzi museli volat na devítimístné mobilní číslo, které bylo navíc v každém regionu jiné. Nově bude stačit vytočit 1210. Dlouho očekávaná novinka by měla urychlit a usnadnit záchranu zraněných.

Volání na horskou službu přes různá, navíc devítimístná mobilní čísla přinášelo třeba při záchraně zraněných lyžařů komplikace.

„Nebyl to masivní problém, ale stávalo se to. Spousta lidí si číslo nezjistí,“ potvrzuje náčelník Horské služby v Krkonoších Adolf Klepš.

Společnou linku chtěla horská služba několik let, dočkala se ale až teď. Od soboty 15. prosince si tak na jakýchkoliv horách bude možné zavolat pomoc na čísle 1210.

„To byl náš záměr, aby se číslo dobře pamatovalo. Vymysleli jsme k němu i slogan: Nechcete-li, abychom k vám dorazili deset minut po dvanácté, volejte číslo 1210,“ vysvětluje Adolf Klepš.

Samostatná mobilní čísla budou fungovat i nadále, jednotné národní číslo je ale praktičtější, a to nejen pro cizince.

„Software umí najít nejbližší oblast a vám to spadne na dispečera, který v dané oblasti slouží, a ten zařídí další,“ dodává náčelník krkonošských záchranářů.

Čtěte také

Číslo Horské služby 1210 bude fungovat na trochu jiných technologiích než číslo tísňové linky 112. „Ale pokud někdo zavolá na linku 112 nebo 155 a bude potřebovat pomoc Horské služby, tak samozřejmě, že dispečinky jak hasičů, záchranné služby nebo policie jsou provázené s Horskou službou,“ upřesňuje náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek.

Horská služba přesto lidem doporučuje, aby, pokud budou její pomoc lidé potřebovat, volali rovnou na číslo 1210. „Protože jejich volání bude přímo přesměrováno na dispečera příslušné horské oblasti a zkrátí se tím doba přepojování a vysvětlování na jednotlivých místech,“ říká Brožek.

Jednotná čísla mají horské služby v celé řadě evropských zemích. Třeba v Polsku ho používají už přes tři roky.

autoři: dka , ova , ak
Spustit audio