Větší návštěvnost znamená zvýšení úrazovosti, říká náčelník horské služby

13. únor 2013

Tisíce lidí tráví v těchto dnech prázdniny na českých horách. V některých horských střediscích tak o jarních prázdninách stoupá i počet zranění, ke kterým vyjíždí horská služba.

Úrazovost přímo souvisí s návštěvností na českých horách.

„Minulý týden byl z hlediska úrazovosti asi zatím nejhorší v rámci celé České republiky a letošní zimy, protože jsme zasahovali zhruba při 600 úrazech,“ říká ústřední náčelník Horské služby České republiky Jiří Brožek.

V úrazovosti drží v zimě smutné prvenství Krkonoše, kde bývá počet návštěvníků zpravidla nejvyšší. Od začátku letošní zimy tak záchranáři na nejvyšších českých horách vyjížděli k přibližně 1200 případů.

Nejčastějšími zraněními jsou úrazy na sjezdových tratích. Patří k nim poranění horních i dolních končetin, páteře či hlavy.

V době jarních prázdnin se na sjezdovkách pohybují také zejména děti.

„Dá se říci, že lidé, lyžující na českých horách, dnes hodně dbají na prevenci a hodně dbají i na vzájemnou ohleduplnost,“ bilancuje Jiří Brožek a dodává, že už bývá spíše výjimkou, když děti nemají ochrannou helmu.

Dospělí se chrání znatelně méně. Podle odhadů Jiřího Brožka má ochranné prostředky jen 50 – 60 % dospělých lyžařů.

Zvýšenou opatrnost s sebou paradoxně přináší i čerstvý sněhový příděl, který pokryl hory v uplynulých dnech.

„Napadlo poměrně velké množství sněhu na sjezdovky, to znamená: sníh je měkký a během dne se poměrně rozjezdí, takže sjezdovky přestanou být krásné, rovné ,dálnice´ a najednou jsou tam boule, najednou je tam rozježděný sníh,“ vysvětluje Jiří Brož a uzavírá:

„A to má za následek to, že lidé sníží svoji rychlost. Tím, že sníží svoji rychlost, tak se sníží i předpoklad nějakých úrazů.“

autoři: par , Marína Dvořáková
Spustit audio