Zmatený inspektor Columbo ožil s příchodem Petera Falka. Jeho brilantní mozek už 50 let poráží i nejrafinovanější zločince

Poručík Columbo je zvláštní detektiv. Nenosí zbraň a na povinné střelby za sebe posílá kolegu. Do opravdového běhu se dá snad jen v jednom díle. Řidič je nevalný. Má ale brilantní mozek a má rád svou rodinu, přátele a také třeba chilli con carne. V televizi ho vídáme rovných 50 let.

Postava detektiva jménem Columbo se na amerických televizních obrazovkách objevila v roce 1960 a o dva roky později se dostala i na jeviště. Teprve začátkem roku 1968 ale do vysílání přišel Columbo v podobě, která mu vydržela dalších 35 let. Velkou zásluhu na tom měl nový představitel roztržitého detektiva Peter Falk, který se divákům poprvé představil 20. února 1968 v pilotní epizodě Vražda na předpis, natočené podle divadelní hry.

Při psaní postavy poručíka Columba se autoři Richard Levinson a William Link částečně inspirovali detektivy Porfirijem Petrovičem z Dostojevského románu Zločin a trest a Otcem Brownem od Gilberta Keitha Chestertona. Na popularitě detektiva měl ale velkou zásluhu také Falk - z jeho vlastního šatníku například pocházel slavný baloňák, právě on si vybral z filmových studií otřískaný kabriolet Peugeot 403 a přišel také se zmateným hledáním věcí po kapsách či věčným půjčováním tužky.

Rozjezd příběhů svérázného losangeleského detektiva byl přitom docela pomalý, po prvním příběhu trvalo další tři roky, než se Columbo objevil na obrazovkách v druhém pilotním díle. Jeho úspěch u diváků pak konečně přiměl televizi NBC, aby začala pracovat na seriálu uzavřených detektivních epizod, který nasadila do programu na podzim 1971. První z nich, nazvanou Vražda podle knihy, režíroval teprve pětadvacetiletý Steven Spielberg - a jeho nadaná ruka je znát.

Během premiérového vysílání první šestidílné sezóny patřila poručíku Columbovi středa (nové příběhy se vysílaly zhruba jednou měsíčně), od druhé série ale už dostal nejprestižnější čas v neděli večer. Lidé u obrazovek se mohli těšit na vlastně stále stejné schéma příběhu, kdy vraha znají diváci od samého počátku a potom sledují, jak Columbo řeší zdánlivě dokonale naplánovaný zločin. A pachatele, kterého poručík podezírá od samého počátku, většinou prozradí zdánlivý detail.

Oblíbeným trikem detektiva, který se neobejde bez doutníku a malého zápisníku a svým zanedbaným zjevem budí u podezřelých mnohdy dojem neschopného ňoumy, je zapojit vraha do vyšetřování. Živí tak v něm dojem, že je nepolapitelný. Jde přitom jen o jeden z Columbových psychologických kousků - jako když například při napjaté konverzační situaci najednou odvrátí pozornost na něco úplně jiného nebo se vzápětí po odchodu vrátí se slovy: „Ještě jedna věc...".

Detektiv s nominací na Oscara

Mohlo by se zdát, že opakující se schéma bude diváky nudit, opak byl ale pravdou. I díky prostředí, kam scenáristé Columba posílali. Příběhy se totiž často odehrávají mezi společenskou smetánkou, nechybějí díly ze světa herců nebo spisovatelů, párkrát musel Columbo hledat vraha také v armádě. A mezi hostujícími herci nechyběly ani hvězdy jako hudebník Johnny Cash či herečka Faye Dunawayová. Mnozí se ovšem shodují, že poručík Columbo vděčí za svou popularitu hlavně Peteru Falkovi.

Sázka na tehdy jedenačtyřicetiletého herce se zkušenostmi z Broadwaye a od filmu, který měl na kontě i nominaci na Oscara, se producentům vyplatila. Falkovi se ovšem na druhou stranu stalo to, co před ním i po něm mnoha jiným hercům - postupem času se stal mužem jedné role. Jeho tvář si budou diváci navěky spojovat s členem losangeleské mordparty a jeho kariéru lze podobně jako dějiny Ameriky rozdělit na „předcolumbovské" a „pocolumbovské" období.

Po odvysílání posledního dílu sedmé série v květnu 1978 ale dostal Columbo a s ním i Falk desetileté volno, které vyplnil mimo jiné spoluprací s Wimem Wendersem v jeho legendárním podobenství Nebe nad Berlínem (1988). Krátce poté ale přišlo znovuzrození poručíka Columba, v letech 1989 až 1994 vznikly čtyři nové série a v dalších letech se objevilo i pět speciálů. Definitivně poslední ze 69 natočených dílů šel na obrazovky ve Spojených státech v roce 2003.

Svérázný detektiv - překřtěný na Inspektora Colomba - patřil již v 70. letech k vítanému oživení programu Československé televize. Ta mezi červencem 1975 a listopadem 1979 odvysílala 12 dílů, ovšem neřídila se původním pořadím a navíc si vybírala napříč sériemi. Columbo tehdy mluvil hlasem Petra Haničince, který se k jeho dabingu vrátil i v 90. letech, kdy se konečně objevil na českých obrazovkách kompletní. Ve většině epizod jej ovšem v češtině ztvárnil Dalimil Klapka.

autor: hbe | zdroj: ČTK
Spustit audio