Speciální cvičení absolvovali záchranáři, horská služba, hasiči a také policisté v Peci pod Sněžkou

29. duben 2022 08:00

Záchranáři, horská služba, hasiči a policisté ve čtvrtek absolvovali speciální taktické cvičení v Peci pod Sněžkou. Cvičně tam zasahovali u nemocné s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc ze zahraničí. Cílem je prověřit připravenost a akceschopnost složek integrovaného záchranného systému, komunikaci mezi nimi a pohyb v náročném terénu.

Čtěte také

„Záchranná služba, tísňová linka.“
„Dobrý den, potřeboval bych pomoc. Ženě je hrozně špatně a jsme tady na horách.
„Nebyli jste teď někde v zahraničí?
„Žena se před třemi dny vrátila z Afriky.
Právě tento hovor startuje cvičení složek integrovaného záchranného systému. Krátce po něm postupně přijíždějí k budově Horské služby v Peci pod Sněžkou jednotky záchranářů, hasičů a policistů. Část z nich navléká ochranné biohazardní obleky a masky a zkouší jejich neprodyšnost.

Přibližně hodinu od telefonátu nasedá tým do rolby a na terénní čtyřkolky a vyráží k těžko přístupné boudě, kde stále leží rozbředlý sníh.

Na horské chatě záchranáři nacházejí ženu - figurantku - s příznaky nakažlivé nemoci. Té poskytují základní ošetření a žena si pak lehá do průhledného boxu, ve kterém ji rolba odváží zpět k budově horské služby. „Biobox je hermeticky uzavřen. Má filtroventilační jednotky, které zajistí aby uvnitř vydechovaný vzduch byl čištěn, popisuje mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Po příjezdu týmu je nutná kompletní dezinfekce

K tomu tady druhá část hasičů mezitím postavila speciální dekontaminační sprchu, kterou prochází záchranáři i s transportním boxem, ve kterém je pacientka. Ten pak záchranáři naloží do speciálně upravené sanitky, která s druhým zdravotnickým týmem odjíždí do pražské nemocnice Na Bulovce.

Teď se mohou záchranáři i hasiči odstrojit.

Čtěte také

„My jsme svrchně dekontaminováni, musíme se svléct. Máme nacvičený takový proces, jak to udělat, bay to bylo bezpečné pro všechny. Aby nemohlo dojít k nějaké dodatečné kontaminaci nás, jako personálu, popisuje záchranář David Skrbek.

Podle něj je při dnešním cvičení stupeň ochrany ještě vyšší, než sám musel dodržovat při cestách za pacienty s podezřením na nákazu covidem-19.

Podobně rozsáhlá cvičení absolvují složky integrovaného záchranného systému přibližně jednou ročně. Například posledně na podzim minulého roku trénovali zásah s velkým počtem zraněných po pádu lanovky v Deštném v Orlických horách.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související