Distanční výuka na vlastní kůži aneb výhody, nevýhody a rady od samotných zkušených učitelek

15. leden 2021

Školy dál pokračují v režimu online výuky, do tříd na základních školách chodí jen žáci prvních a druhých tříd. Ti ostatní se po několika předvánočních dnech, kdy se do škol na chvíli vrátila běžná podoba výuky, už zase učí z domova. I když to na první pohled vypadá spíš jako problém, i tady platí: všechno zlé je pro něco dobré.

Čtěte také

Pedagožky Lenka Pechánková a Šárka Ježková ze ZŠ Bezručova v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně na téma online výuky.

Žáci a studenti na školách všech stupňů se nadále učí distančně, tedy z domova za pomoci internetu. Jednotlivé školy sice získaly praxi s tímto způsobem výuky už na jaře v době první vlny koronaviru, i tak se to ale neobejde bez komplikací - především technického charakteru.

Školáci a učitelé pokračují v distanční výuce. Jak taková "hodina na dálku" prostřednictvím internetu vypadá?

Čtěte také

Pedagogové tráví on-line výukou spoustu hodin denně. Někdo učí z domova, někdo ze školy.

Nástup nových technologií do škol byl tak rychlý, že jenom minimum škol přijalo spolu s těmito technologiemi i dostatečná bezpečností opatření, která by zajistila ochranu uživatelů, což jsou ve velké míře právě žáci. Mají školy nad těmito daty dostatečnou kontrolu a vědí o všech rizicích?

Podle poskytovatelů připojení v době pandemie také téměř zmizela dřívější odpolední špička, kdy bývalo na internetu nejvíce lidí. Teď jsou klienti připojeni už od rána.

Lenka Pechánková a Šárka Ježková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Lenkou Pechánkovou a Šárkou Ježkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související