Online výuka je fajn, ale od učitelů, rodičů i dětí zní hlas, že ve třídě je to lepší a užitečnější

15. leden 2021 09:08

Školy dál pokračují v režimu online výuky, do tříd na základních školách chodí jen žáci prvních a druhých tříd. Ti ostatní se po několika předvánočních dnech, kdy se do škol na chvíli vrátila běžná podoba výuky, už zase učí z domova. I když to na první pohled vypadá spíš jako problém, i tady platí: všechno zlé je pro něco dobré.

Čtěte také

„Mám takovou kamerku, která mi změní vizáž," učitelka Věra Krátká ze Základní školy Komenského v Trutnově se chystá na hodinu přírodopisu se žáky 6. C.

A do online výuky se snaží dostat co nejvíc interaktivních a zábavných prvků. Třeba aplikace se změnou vizáže učitele sice k samotné výuce nepřispěje, ale děti baví - a pomáhá udržet jejich pozornost a zájem. Jsou tu ale i věci, které přímo s výukou souvisí - třeba tablety.

„Tablety se mohou připojit na mikroskop, který máme. A ten se zase dá připojit k dataprojektoru. Takže to, co já vidím pod mikroskopem, mohu hned rovnou připojit k tabletům žáků," popisuje Věra Krátká.

Online vyučování

Pokud si pamatujete, že učitelé byli svého času vybaveni notesem, propiskou, křídou a ti specializovaní třeba ještě kružítkem, tak vězte, že ty doby jsou dávno pryč.
„Používáme měřící přístroje, na kterých si mohou děti dělat nějaké pokusy. A zase se jim výsledky zaznamenávají do jejich tabletů."

Čtěte také

Některá technika svým názvem už tak trochu připomíná i vědeckofantastické filmy.
„Teď máme nově také vizualizéry. A nějaký objekt, kdybych dejme tomu donesla třeba pavouka, tak abych s ním nemusela chodit po třídě a každému ho ukazovat zvlášť, tak na něj namířím onen vizualizér a ten se jim promítne na plátno. Krásně ho pak všichni vidí."

Věra Krátká má k technologiím pozitivní vztah, ale podle ředitele školy Komenského v Trutnově Petra Horčičky se více či méně úspěšně do nové podoby výuky zapojili všichni kantoři.
„Učitelé se učí rychle. A myslím si, že i rodiče stoupají ve svých nárocích. Už je celkem normální, že chtějí škole dávat na vědomí, aby pořád pokračovala v dovednostech online výuky, mítinků a online nástrojů. Je to určitě velký pokrok. A nečekaný."

Čtěte také

Jak Petr Horčička dodal, nová doba učí i děti lepší vzájemné spolupráci, to by snad mohlo přetrvat i po odeznění koronaviru.

Podle Petra Horčičky vlastně online výuka ve své podstatě nejspíš bude pokračovat i poté, co se děti vrátí do tříd.
„Jsou situace, kdy někdo, ať kantor nebo žák, onemocní. A tohle je výborný prostředek na to, aby ani jedna strana nemohla říkat, že si nemohli něco předat, učivo nebo úkoly. Je to určitě výborná věc."

Přes všechno, co jste právě slyšeli, ale podle ředitele i kantorů prezenční výuku ve třídách nic nenahradí.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související