Práce, učení i zábava se při pandemii koronaviru přesunuly do online prostředí na internet

14. duben 2020 09:56

Práce z domu byla dřív vítaným benefitem, v době pandemie koronaviru se pro mnohé stala naprostou samozřejmostí. Ruku v ruce s tím souvisí i využívání domácího připojení na internet. Lidé na home office a studenti zvýšili vytíženost sítí o desítky procent. Poskytovatelé připojení také evidují vyšší zájem o rychlejší tarify.

Čtěte také

„Âllo, Âllo," 25tiletá Aneta z Hradce Králové právě vede další lekci francouzštiny. Kvůli pandemii koronaviru přesunula všechnu výuku do on-line prostředí.

„Veškeré vyučování nyní probíhá přes skype. Stahujeme si materiály a koukáme na videa," vysvětluje u svého psacího stolu v obývacím pokoji. V posledních týdnech je to zároveň i její pracovna.

Někdy ale připojení k internetu selže.
„Občas se mi stane, že se internet zpomalí a zlobí. A právě i kvůli tomu jsem přemýšlela, že si do budoucna připlatím za rychlejší připojení internetu."

Nárůst v připojení teď pociťují prakticky všichni poskytovatelé

„V dopoledních hodinách je zhruba osmdesátiprocentní, tedy některé ty uzly mohly být již přetíženy. Takže jsme upgradovali linky," říká Martin Bílek, majitel a jednatel firmy Best Net, která poskytuje připojení k internetu v Hradci Králové a okolí.

Nástrahy internetu.Víte, čím se baví na sociálních sítích vaše děti?

„Určitě se ozvalo pár zákazníků, právě proto, že doma využívají hodně streamové služby. Na to je zapotřebí vyšší datový tok. Tak chtěli navýšit onu konektivitu."

Čtěte také

Jak doplňuje obchodní manažer společností Cerberos a Magnalink zajišťující připojení v několika krajích Viktor Tecl, rychlejší připojení poptávají hlavně zákazníci se zastaralými tarify.
„Dnes, když to tak vezmete, tak přes internet lidé nakupují potraviny, odbavují komunikaci s bankou, vyučují děti. Takže jsme něco posilovali, ale nebylo jich mnoho, těchto tarifů v naší síti. Snažili jsme se komunikovat s některými zařízeními typu domovy pro seniory, které za normální situace také nepotřebovaly nějaké velké připojení, ale teď jsme je někde posilovali."

Podle poskytovatelů připojení v době pandemie také téměř zmizela dřívější odpolední špička, kdy bývalo na internetu nejvíce lidí. Teď jsou klienti připojeni už od rána.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související