Dagmar Ruščáková: Výhled

12. listopad 2022

Procházím lesem. Je čerstvě po dešti, a navíc to vypadá, že si zrovna na tomto kopci ustlal veliký šedivý mrak. Konečně se svou fenkou vyjdu na paseku a automaticky zdvihnu oči, abych obdivovala panorama Krkonoš. Jenže přede mnou je jen mlžná stěna. V lese mi to nevadilo, ale tady se najednou cítím stísněně.

Čtěte také

Okamžitě se mi vybavila minulá cesta do Prahy - dopoledne jsem jela tak neprostupným mlžným tunelem, že jsem jen podle značek tušila, kde právě jsem. Na cestě zpátky byla k té mlze navíc i tma. Kromě únavy na mě sedla i špetka klaustrofobie, takže když jsem na kopci na Hořicemi z mlhy vyjela, bylo to doslova osvobozující.

Napadlo mě, jak moc kolem sebe potřebujeme vidět - a to v obou smyslech tohoto slova. Dobrý výhled na okolí znamená jistou záruku bezpečnosti, je možné se na případnou hrozbu včas připravit. Pokud se rozhlížíme z vyvýšeného místa, vidíme dál a ostatní se k nám hůř dostávají, stojíme nad nimi.

Totéž platí i v životě. Díky vědomostem lidé mohou mít přehled a chápat věci v souvislostech. Na tomto základě dokážou aspoň do jisté míry předvídat věci budoucí, a cítí se tedy bezpečněji, než když tápou v nejistotě. Navíc, pokud má člověk nadhled, nesplete si horu s krtčí hromádkou a může tak být velkorysý.

Čtěte také

Neschopnost porozumět světu a dohlédnout za nejbližší horizont vede ke strachu, frustraci a vzteku - vlastně stejně, jako když se snažíte dojet do svého cíle v husté mlze.

Napadá mě, že za tím může být velmi stará, možná už geneticky předávaná zkušenost prvních lidí. Jejich život závisel na tom, jak daleko dohlédli a jak si dokázali pospojovat detaily ze svých výhledů. Dobrý výhled z jeskyně byl výhodou, a kdo jej měl, usilovně předával geny i zkušenost dál.

Možná i proto si rádi stavíme domy na místech s výhledem. A máme velké štěstí, že dnes už se můžeme zaměřovat hlavně na jeho krásu, bezpečnost už pro nás nemusí být prvořadá.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.