Dagmar Ruščáková: Trollové!

21. srpen 2022

Bylo nebylo, z obce Zálesí na Královédvorsku vedla po hřebeni kopce krásná cesta ke skalním útvarům, nazývaným Čertovy hrady. První část se vinula mezi poli a nabízela nádherný pohled na vrcholy Krkonoš. Druhá půlka cesty pak vedla lesem. 

Čtěte také

Jenže pak se začalo kácet. Les mizel před očima, cesta byla zničená lesní technikou. Po loňské katastrofální vichřici to vše ještě zapadalo vyvrácenými a polámanými stromy. Kout vyzývající k nádherným procházkám zmizel v ruinách lesa a balvanů.

Někdy před dvěma lety lesáci spravili aspoň hlavní část cesty. Letos v létě konečně zprůchodnili i její zbytek až k Čertovým hradům. Snažila jsem se hledat pozitivní pohled na věc. Bez lesa je výhled na Krkonoše důkladnější! Po cestě se dá konečně aspoň nějak jít! Jenže… navždy zmizelo mnoho mých milovaných míst a pěšinek, původně protínajících starý les.

A pak se objevili trollové - jsou tři, nazvala jsem je tedy Pankrác, Servác a Bonifác.

Znáte ty kamenné mužíčky, které někteří lidé cítí potřebu stavět kdekoliv, kde se najde dost oblázků? Třeba i na horách nebo v řekách v chráněných oblastech? Přiznám se, že když vidím jednoho, dva… problém s nimi nemám. Ovšem třeba na Šumavě jsou místa, kde to vypadá, jako by krajina chytla nějakou opravdu ošklivou kamennou vyrážku.

Čtěte také

Pankrác, Servác a Bonifác jsou kamenní… muži, vytvoření na stejném principu. Trollové! Z balvanů je nejspíš postavili nějací lesáci s hravou myslí a vhodnou technikou, a to hned u cesty vedoucí na Čertovy hrady. Chodím kolem nich a cítím vděčnost.

Ještě potrvá několik let, než tu pod novým porostem zmizí pocit zmaru, a trollové mi přijdou jako určitý symbol obnovy zdejšího okolí. Symbol naděje, že dunící ničivou techniku zase nahradí svěží zelené ticho lesa.

Pro mě tu asi budou vždycky… noví, ale třeba pro má vnoučata tam budou stát… inu, odjakživa.

A perlička na závěr - milí posluchači, věřili byste, že tohle je už pětisté povídání, které vám po vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové posílám?

Spustit audio

Související