Dagmar Ruščáková: Náušnice

22. srpen 2021

Zaparkovala jsem na náměstí ve Dvoře Králové, nastavila parkovací hodiny a v rámci automatické úpravy zevnějšku jsem si strčila neposlušný pramen vlasů za ucho. A najednou hmatám… a ono nic! To snad ne, zapomněla jsem si náušnice. Jak můžu jít do města, když mám nahé uši?

Čtěte také

Naši mi nechali propíchnout uši když jsem byla malá, ale ne miminko, protože si na to pamatuju. Nelíbilo se mi to! Ale jsem jim za to vděčná, protože náušnice nosím celý život a nosím je ráda. Jako dítě a mladá žena jsem mívala zlaté, které jsem v podstatě nikdy nesundávala. Dnes mám hlavně stříbrné a ráda je střídám. Vždy jsou osobité. Jedny, od kamarádky šperkařky, mám dokonce vytvořené takříkajíc na míru.

Zaujalo mě, že dnes už zdaleka nejsou náušnice u malých holčiček pravidlem. Pokud se fotí miminko, pak obvykle maličkým slečnám vážou kolem hlaviček jakési stuhy s mašlí nebo květinou. Žádné náušničky. Zajímala jsem se, proč se to už nedělá? Zjistila jsem, že spousta rodičů to bere jako neodůvodněný zásah s tím, že si to mají později holčičky samy rozhodnout. Tedy vzít za tu volbu zodpovědnost.

Čtěte také

To je respektující postoj, který dokážu ocenit. Ovšem vzápětí mě trochu zmátlo zjištění, že to nechají ty holčičky rozhodovat klidně od nějakých tří let. Nemohu si pomoct, ale přijde mi to jako alibismus. Vůbec, když s tím předtím rodiče nesouhlasili ze zdravotních důvodů. Podle mě může dát aspoň trochu informovaný souhlas až podstatně starší dítě. Ale zase je fakt, že pokud se kvůli tomu v pubertě slečna bouří, lze jí říct - sama jsi to chtěla. I když si to nepamatuje!

Každopádně pro mě jsou náušnice radost a každodenní nezbytnost. Bez nich vyrazím jen tehdy, pokud na ně zapomenu - protože jsem si je na noc sundala. Třeba takové třídílné stříbrné sovy jsou sice nesmírně charismatické náušnice, ale spát se v nich nedá - strašně klovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.