Dagmar Ruščáková: Když na vás mluví stroj

14. duben 2019

Není to tak dlouho, co mi pod kapotu vlezla mlsná kuna a okousala v motoru jeden z kabelů. Auto naštěstí zůstalo pojízdné - byť jen podmínečně. Když si v servisu technik sedl za volant a naběhl palubní počítač, tak se na mě ten chlapík podezíravě podíval a zeptal se: „Vy to máte anglicky naschvál?" Přikývla jsem.

To je totiž tak. Součástí palubního počítače je i navigace, která přejímá jazyk z celkového nastavení. A navigace na řidiče mluví. Pokud jedete daleko a cestu neznáte, je s vámi takový hlas spoustu hodin. Navíc vás ten hlas... řekněme si to upřímně... komanduje. Je tedy poměrně důležité, aby vás pokud možno nerozčiloval už sám o sobě.

Moje první navigace byla v autě, které jsme před lety používali v Anglii, takže byla v angličtině. Měla ženský hlas a já jsem jí říkala Sybila. Byla fajn, většinou trefila, ale někdy mi šíleně lezla na nervy. Většinou tehdy, když jsem nestačila správně odbočit - nebo to nešlo a ona o tom nevěděla - a pak jsme se nemohly dohodnout, jak dál. Ano, přiznám se, že na navigaci mluvím a občas se s ní i hádám!

Navigace v automobilu (ilustrační foto)

Když jsem si později dokoupila navigaci do svého auta, nastavila jsem si zase angličtinu. Byla jsem na ni zvyklá a byly k dispozici lepší hlasy. Ráda jsem třeba jezdila s Jerrym - vždy zachoval klid a měla jsem dojem, že mě chápe, i když jsem zase neodhadla, která je to vlastně ta druhá vpravo.

No a v onom okousaném autě je pro mě čeština neposlouchatelná. Nevím, jestli je to jen nezvyk nebo tam je syntetický hlas, ale angličtina mi prostě zní líp. A mám k tomu ještě jednu soukromou zábavu - někdy je to jen pro zasmání, ale jindy tak trochu hádanka. Ano, mluvím o snaze anglického hlasu vyslovit názvy českých měst a vesnic. Slyšela jsem od ní ledacos, ale je statečná.

Zatím tu bitvu prohrála jen dvakrát - jednou se Žďárem nad Sázavou a podruhé s Českou Třebovou!

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Související