Šperky z motýlích křídel vzdávají hold kráse přírody a pomáhají i pacientům s nemocí motýlích křídel

26. únor 2021

Budeme si povídat o nápadu a podnikatelském záměru, který je určitým způsobem i velkým uměním a jehož výsledkem je potom krásný šperk. A ještě bych chtěl zdůraznit, že při výrobě takového šperku nezahyne ani jeden živočich. Ve studiu vítám Lenku Davidovou a Janu Bouškovou, které nám to všechno vysvětlí.

Tak kdo to vysvětlí, jak to je?
Jana Boušková: Tak já si vezmu první slovo. Vzniklo to asi před dvěma lety, kdy za mnou přišla tehdejší moje kolegyně Lenka, která teď sedí vedle mě, přinesla mi krabičku s tropickými motýly a řekla, že její sestra pracuje v motýlím domě. Když tam ti motýlci dolétají, tak oni je vlastně vyhodí jako odpad. Přinesla krabičku s těmi motýlky a řekla mi: udělej z nich šperk. A tím to všechno začalo.

Lenka Davidová a Jana Boušková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže vyrábíte šperky z motýlích křídel. Ale žádný motýl kvůli tomu nemusí zahynout.
Jana Boušková: Ano, pracujeme výhradně s motýlky, kteří přirozeně dožijí. A pracujeme jen s tropickými motýly, kteří jsou přeci jen o něco barevnější a jsou velcí. Je to tak, že nikoho netrápíme.

Opravdu netrápíme zvířata. Když se to lidem vysvětlí a pochopí to, tak se spousta ochránců přírody stane našimi stálými klienty.
Lenka Davidová, šperkařka

Šperky jsou to opravdu nádherné. Právě přirozená barva těch tropických motýlů je úžasná a jedinečná.
Jana Boušková: Nám šlo hlavně o to, vzdát tímto hold přírodě a zachovat její neskutečnou krásu. Protože motýl, když je tak krásně barevný, to je poslední stadium jeho života. Nejdelší část života stráví v kukle nebo jako housenka a potom, když se vylíhne do nádherného motýla, tak žije třeba jen dva nebo čtyři týdny, záleží na druhu. Nám šlo o to zachovat onu neskutečnou kreativitu přírody, protože každý motýlek je úplně jiný, každý má jinou barvu, jiný vzor, nikdy nenajdeme dva stejné ani od jednoho druhu. Takže to byl původní nápad.

Prostě prodloužit krásu motýlů. Podnikly jste také nějaké cesty po světě, kde byste čerpaly inspiraci a viděly, co příroda umí a dokáže?
Lenka Davidová: Tak to jsme zatím nestihly, zvláště v této době. Ale jelikož máme čtyři motýlí domy v České republice, to jsou stálé expozice, které jsou v tuto chvíli samozřejmě zavřené, ale opravdu připomínají tropické deštné pralesy. Je to obrovský relax, když tam přijdete. Jeden motýlí dům je v Praze, druhý v Karlových Varech, třetí v Brně a čtvrtý na Lipně.

Čtěte také

Jak to v takovém motýlím domě vypadá? To je taková zoo pouze pro motýly?
Jana Boušková: Přestavte si takovou tropickou zahradou, v podstatě motýlí zoologickou. Přijdete tam, je tam teplo, zeleno, jsou tam krásné rostliny a do poletují tam fantastičtí, úžasně obrovští motýli. Když si vezmete třeba žluté nebo červené tričko, dámy si dají nějakou květinovou vůni, tak motýl přiletí k vám, sedne si na vás a tak vás potěší.
Lenka Davidová: Motýli si předávají informace, že tam nejsou predátoři. Tím pádem usedají i na lidi, to je úžasné. Nejsou vyděšení, když se k některému přiblížíte v přírodě, tak ho nestačíte ani vyfotografovat. Tam to je doopravdy krásné a kontaktní.
Jana Boušková: Daří se jim tam dobře. Můžete jít na návštěvu motýlího domu i s dětmi a uvidíte tam, jak se z kukly motýl přímo před vámi zrodí, můžete pozorovat ten zázrak přírody, je to neskutečné. My jsme také dřív o motýlech toho tolik nevěděly. Ale vezměte si, že se zakuklí zelená housenka, zaleze do kukly, tam se v podstatě rozpustí a vrátí se zpátky do podoby nádherného motýla. Nám to vlastně dodnes hlava nebere, co se to děje v té kukle, příroda je opravdu neuvěřitelná.

Vyrábíte tedy úžasné šperky z motýlích křídel. Potkáváte se s různorodými názory lidí, když jim řeknete, co děláte?
Lenka Davidová: V tuto chvíli už moc ani ne, ale zpočátku to bylo opravdu těžké. Každému jsme to musely vysvětlovat, že doopravdy netrápíme zvířata. Já bych v tuto chvíli řekla, že snad co Čech, to ochránce přírody. Ale když se to lidem vysvětlí a pochopí to, tak právě spousta těchto ochránců je potom našimi stálými klienty.

Čtěte také

Která z vás šperky vyrábí?
Jana Boušková: Já vyrábím a Lenka dělá marketing. Říká mi, co mám přesně udělat, jaký šperk by se nám hodil. Teď jsme začaly dělat i motýlky na kabelky, vypadají úžasně. Když Lenka přišla s tou krabičkou motýlů, tak nám strašně zavařila, protože jsme věděli, že to po světě několik lidí dělá, ale nikdo nikomu neřekne, jak se to dělá.

Každý si chrání know how sám pro sebe.
Jana Boušková: Ano. Strávily jsme tři měsíce testováním a zkoušením, kdy jsme vymýšlely postup a technologii, jak motýlí křídlo zachovat, protože ono je neskutečně křehké. To je tak jemný materiál, stačí se ho dotknout a křídlo je zničené. Takže my jsme opravdu tři měsíce skoro nespaly a veškerý čas jsme trávily v dílně a vymýšlely, jak to udělat. Několikrát jsme to chtěli vzdát, ale nakonec se nám to podařilo.
Lenka Davidová: Z Jany se sice už kouřilo.

Modelka Veronika Lálová a šperky z motýlů

Jana Boušková: Ano, ale Lenka mi nedala na vybranou, nedala mi spát. Takže se nám to podařilo a dnes pracujeme se sklem, s chirurgickou ocelí, aby naše šperky mohli nosit i alergici, pracujeme s pryskyřicí. Ale ten základ nikomu neprozradíme, to je naše tajemství. Potřebovali jsme vymyslet techniku, jak to křídlo stabilizovat a zachovat jeho barvy a složení.

Spoluprací s nadací Debra se pro nás kruh uzavřel, protože my jsme si strašně přály, aby motýlci po tom, co dolétají, pomáhali.
Jana Boušková, šperkařka

Lenka Davidová: Ono je to totiž strašně těžké, protože tropičtí motýli, jak se pohybují v deštných pralesech, tak mají svoji nanovrstvu. Všechno po nich steče. A když to nesteče, tak je to zničí. Motýl pak úplně zčerná. Takže jsme museli nalézt mezifázi mezi motýlem a pryskyřicí.
Jana Boušková: A možná je ještě důležité říct, že zdaleka ne všechny motýlky, kteří k nám přijdou z motýlích domů, můžeme použít. Vybíráme jen ty motýlky, kteří jsou neponičení, což je velmi málo z nich. Nebo použijeme jen část toho křídla.

Čtěte také

Vaše šperky mají i charitativní přesah, protože pomáháte nadaci pro lidi s nemocí motýlích křídel, je to tak?
Lenka Davidová: Nám to přišlo jako ruku v ruce, ten nápad se sám nabízel. Ale zpočátku, ta kontroverze vlastně motýlí smrti a té nemoci, trvalo, než jsme našli společnou cestu. Ale, nakonec se to podařilo, a dělá to dál radost, a přispívá to i na paliativní pomoc klientům.
Jana Boušková: Nám se ten kruh tímto uzavřel, protože my jsme si strašně přály, aby motýlci po tom, co dolétají, pomáhali. A oslovili jsme proto nadaci Debra, která pomáhá pacientům s takzvanou nemocí motýlích křídel. Oni se nás nejdřív trošičku báli, ale potom, když si vyslechli náš příběh, tak jsme se spojili a dnes z každého našeho prodaného šperku jde část výdělku právě nadaci Debra.

Lenka Davidová a Jana Boušková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

To je pěkná tečka za naším povídáním. Moc děkuji Lence Davidové a Janě Bouškové, že nám představily svůj krásný nápad. Ať se vám daří, dámy.
Jana Boušková: My jsme zvyklé od začátku bojovat, takže se nevzdáme ani v této době. Budeme se opravdu držet zuby nehty, stálo nás to spoustu práce, je to naše láska, našly jsme se v tom. Mockrát vám děkujeme za pozvání a všechny posluchače zveme, až to půjde, běžte se podívat do motýlích domů, které jsou v České republice, stojí to za to.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.