Hana Friedelová, autorka šperků z korálků: „Do každého kousku uložím své momentální pocity.“

8. únor 2020

V Galerii Hippo v Trutnově jsou právě k vidění překrásné šperky. Především z korálků je tvoří trutnovská výtvarnice Hana Friedelová. Vystaveny jsou ucelené kolekce šperků, nejčastěji náhrdelník a náušnice, ale i náramky, brože a samostatné šperky. Některé vypadají jako pro císařovnu, přičemž každý je úplně jiný.  Okouzleně si je prohlíží nejen ženy, ale i muži. 

Redaktorku Romanu Pacákovou zajímalo, kde paní Hana bere při tvorbě těchto zcela originálních klenotů inspiraci.

Hana Friedelová v sobě objevila šperkařskou vášeň před lety, když listovala časopisem a dočetla se, že se lze přihlásit do internetového kurzu tvorby šperků šitých z korálků.

Hana Friedelová na výstavě svých šperků v Galerii Hippo Trutnov

Začala se učit potřebným stehům a technikám, japonské výšivce, trpělivosti, získávala zručnost a spolu s tím přicházela inspirace. Tu paní Hana nachází ve svém nitru. Do každého šperku vloží své pocity, které v tu chvíli má. Pracuje především s kameny Swarovski a japonskými korálky Miyuki.

Hana Friedelová své šperky předem nenavrhuje, neskicuje, ale vybere si kámen, jako základ budoucího klenotu, nějaký čas přemýšlí nad jeho barvou a tvarem až dospěje k přesné vizi, jak bude šperk vypadat. Potom svojí představu stvoří, přičemž začíná od středu šperku, který tvoří vybraný kámen, a ten postupně obšívá menšími korálky různých tvarů a barev.

Šperky nejsou jedinou láskou Hany Friedelové

Hana Friedelový je také vynikající kreslířkou a malířkou. Kresbě a malbě se věnuje od dětství, v její tvorbě se odráží obdiv k holandským a ruským mistrům.

Šperky Hany Friedelové

Věnuje se také technice airbrush, kterou vyzdobila mnoho automobilů, motorkářských přileb a také snowboardů. Stejnou technikou rozzářila také stěny v některých školkách a knihovnách.

Na netradiční výstavě v Galerii Hippo v Trutnově můžete překrásné šperky Hany Friedelové obdivovat až do konce února.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.