Jaroměřští ekologové chrání motýly. Jak? Divoké louky sečou mozaikovitým způsobem

16. srpen 2019 07:03

Ekologové ze stanice pro hendikepovaná zvířata Jaro Jaroměř se snaží chránit motýly. Těch podle vedoucího stanice Davida Čípa ve volné přírodě ubývá. Ochránci proto sečou divoké louky speciálním způsobem. Na jednu z luk nedaleko Josefova se vypravila i reportérka Jana Házová. 

Stojíme u Podklasního mlýna a díváme se na louku. Jsou slyšet cvrčci a sem tam je vidět i motýl. A právě kvůli nim tady jsme.

Čtěte také

„Ano, protože tohle je široko daleko jedno z mála míst, kde ještě vůbec můžeme nějaké motýly potkat v hojnějším počtu. Je to jedna z mála přirozených luk, které nám tady ještě zůstaly. Všude jinde máme buď kukuřici, řepku, aktuálně se rozpadající smrkové porosty nebo takzvané pole na trávu," říká David Číp.

A hned doplňuje, jací motýli se tady vyskytují:
„Když půjdeme kousek dál, tak už nějaké najdeme. Tady jsou vidět vřetenušky, nápadně červenočerní motýlci. Je tady i jeden ze vzácnějších motýlů a to je modrásek vikvicový."

Část louky je posečená a sem tam je vidět vzrostlá tráva. Proč to tak je?

„To je taková bláznivá seč. Někdy si lidé ťukají na čelo a říkají, co to tady vyvádí? Ale jedná se o mozaikovitou seč, která imituje to, co se v přírodě dělo odjakživa. Tato společenstva vždy udržovala velká zvířata, jako pratuři, zubři nebo koně. A ti nikdy louku nespásli naráz. Vždy stádo šlo a sem tam někde něco vykousalo. Můžeme to teď vidět v nedalekém sousedním Ptačím parku Josefovské louky, kde se pasou divocí koně. A oni to dělají lépe než my, protože oni nechají kvetoucí bylinky a sežerou trávu okolo."

Čtěte také

Právě okolo nás proletěl okáč poháňkový, což byl kdysi úplně běžný motýl. Ale dnes patří mezi ubývající druhy.

„Už jsme se dostali do stavu, že ti dříve běžní motýli nejsou vůbec běžní, natož ti kriticky ohrožení. Ti byli vzácní už před nějakými 20 či 30 lety. A támhle vidím onoho modráska vikvicového. Je větší než ostatní druhy modrásků. Má krásně blankytná křídla s nápadným černým pruhem. Mám velkou radost, že tady pořád ještě přežívá," usmívá se David Číp.

Lidem z Českého svazu ochránců přírody zbývá ještě práce na desítkách lokalit po celé střední Evropě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související