I bagr může chránit včely samotářky. U Jaroměře jim vytváří prostor pro zahnízdění

20. duben 2019 10:21

Ochranáři z Jaroměře začali budovat prostor pro divoké včely. Ekolog David Číp vysvětluje, že hmyzu v přírodě ubývá často proto, že mizí jeho přirozené prostředí. Přitom je právě hmyz klíčový pro opylování rostlin. To je případ i včelek samotářek, které mají problém najít prostor pro uhnízdění. Jak zjistila reportérka Jana Házová, pomoci s ochranou přírody může i bagr.

Nacházíme se na loučce nedaleko stanice Jaro Jaroměř. Z jedné strany je vidět bagr, z druhé potom nedaleké město. Stojíme u informační cedule.

Pokud najdete v lese opuštěné zvířecí mládě, raději je nechte na místě a opatrně zase odejděte

Nezachraňujte zbytečně mláďata, některá pomoc nepotřebují

Jaro je možná tím nejkrásnějším obdobím, příroda probouzí a všechno je venku krásně barevné. O jaru a o přírodě si budeme povídat s Kamilem Hromádkou, pracovníkem Záchranné stanice pro handicapovaná zvířata JARO Jaroměř, ornitologem a velkým ochráncem přírody.

„Ano, tady získá zájemce informace, že přišel ke starému písníku, který má význam i pro hmyz. Protože se tady nachází taková kolmá písčitá stěna, která slouží jako včelí hnízdiště," říká David Číp.

Když se přiblížíme ještě víc k okraji velké jámy, tak uvidíme dole zbytek vody a jinak letitý porost.
„A vidíme i samotnou hnízdící stěnu. Zjistili jsme, že perfektně funguje opravdu jako takový velký hmyzí hotel pro celou řadu blanokřídlých. A nyní už došlo k tomu, že prostor opět zarůstá, tak je třeba jej obnovit, aby to fungovalo. Jelikož tím zarůstáním přestává fungovat. Proběhnou tedy takové razantnější zásahy. Jdeme chránit včely bagrem."

V pražské zoo se po zimě probudily i včely

„Přišli jsme na místo, které je nějakých 20 let v bezzásahovém režimu. A došlo tady k tomu, že to celé tady převálcoval jeden druh trávy, ovsík. Je tu spousta stařiny. A můžeme si všimnout, že tady není ani jedna samotářská včelka. Protože ony potřebují obnaženou půdu, kde si vyhrabávají nory a tam si nosí pyl. A to tady teď nemají. Proto je tady bagr. Vytvoří nějaké kolmé stěny orientované jižním, nebo jihozápadním či jihovýchodním směrem ," vysvětluje David Číp.

Přilétají poslové jara. Ornitologie, společná láska otce a syna, Miroslava a Kamila Hromádkových

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

I když astronomické jaro teprve začalo, poslové jara jsou už dávno tady. První čáp přiletěl letos do České republiky snad už 19. února na komín v centru Chebu. A jestli jsou už čápi také u nás v Královehradeckém kraji, tak na to se zeptáme ornitologů, otce a syna, Miloslava a Kamila Hromádkových. 

„Naším cílem je vytvářet alespoň nějaké ostrůvky, kde může fungovat hmyz, který nám mizí. Kde mohou fungovat opylovači, a kde se také mohou rozmnožovat. A odkud se budou moci šířit do okolní krajiny, kde se k nim moc nechováme hezky," doplňuje David Číp.

Včely samotářky v současné době hledají právě místa, kde založí nový rod. Díky tomuto zásahu by měly mít lepší podmínky do příštích let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související