Ekosystém Ptačího parku Josefovské louky udržují dobrovolníci ze všech koutů republiky

30. červenec 2019 15:54

V Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře se sešli dobrovolníci z celé republiky. Více než týden pracovali na údržbě tamních luk, aby pomohli unikátnímu ekosystému. Na chvíli se za nimi s mikrofonem zastavila i reportérka Jana Házová.

Ornitolog Břeněk Michálek rozdává brigádníkům pokyny. Na čem konkrétně se tady teď pracuje?
„Momentálně vyklízíme jednu část pastviny, která vznikla kolem ptačníku, což jsou velké tůně pro mokřadní ptáky. Vyklízíme louky od dřeva, od stromů, které jsme tu v zimě pokáceli."

Dva pratuři pomohou stádu divokých koní spásat Ptačí park Josefovské louky u Jaroměře

Pratuři budou spásáním vytvářet vhodné prostředí pro hnízdění bahňáků

Spásáním křovin i rostlin a rozdupáváním podmáčených luk pomohou pratuři v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře s vytvářením vhodných podmínek pro mokřadní a luční ptáky. Půjde o dvě jalovice a Česká společnost ornitologická plánuje jejich převoz na letošní podzim.

A hned vysvětluje o jaké dřeviny se zejména jedná: Jsou to hlavně nálety a různé vrby, které se tu větvily. Snažíme se to tedy vyčistit, protože luční ptáci samozřejmě potřebují louky."

Kolik dobrovolníků se tady tentokrát sešlo, protože se jedná o celkem pravidelnou akci?
„Ta akce se jmenuje volný pracovní tábor, protože dobrovolníci sem mohou přijíždět a odjíždět podle svých potřeb a možností. Většina jich přijede na dva až tři dny a odjede. Ovšem zase přijede jiná skupina dobrovolníků. Myslím, že se jich tu během té brigády vystřídá kolem dvaceti."

V ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře se sešli dobrovolníci z celé republiky při údržbě tamního unikátního ekosystému

Jdeme se zeptat jednoho z pracovníků, jak se vlastně ocitl v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře.

„Já jsem z Prahy. A můj dlouhodobý zájem o ptáky mne sem přivedl. Byl jsem v této rezervaci několikrát na exkurzi a několikrát jsme s manželkou přispěli i finančně na výkup pozemků. Tak jsem si teď říkal, že mám dovolenou a manželka je po nemoci, takže nemohla, že tady trošku pomůžu," usmívá se Vašek.

Úspěch na Josefovských loukách. Kriticky ohrožený vodouš rudonohý tam poprvé vyvedl mláďata

Dospělý vodouš rudonohý vyfocený v dubnu 2019 na Josefovských loukách

Poprvé v historii Ptačího parku Josefovské louky tu vyvedl mláďata vzácný vodouš rudonohý. Už dříve se zde tento tažný druh objevoval a pokoušel o hnízdění, úspěšný byl ale až letos. 

S mikrofonem jsme oslovili také jednu z pracujících dam.

„Můj manžel je dlouholetý člen ornitologické společnosti. Loni tady byl s dcerami poprvé pomáhat. Stavěli ohrady. A bylo jasné, že letos pojedou zase. Tak jsem jela s nimi, abych to viděla na vlastní oči. Ale tady v Čechách není nikde daleko," říká Jana Zdražilová, která přijela až ze Znojma.

Letní brigáda v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře už skončila. Další je naplánována na listopad. Přidáte se?

Ptačí park Josefovské louky by nevznikl bez finanční podpory stovek drobných i větších dárců. Jen díky této podpoře se plocha území spravovaného Českou společností ornitologickou stále rozrůstá postupným vykupováním dalších pozemků. Darovat lze jednoduše na stránkách ptačího parku www.josefovskelouky.cz. Za poskytnuté dary patří všem velký dík!

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související