Dagmar Ruščáková: Zamračte se za mě!

5. květen 2019

Když jsem viděla známé obrázky, neodolala jsem. Na královédvorské radnici byla zrovna výstava Nepraktových vtipů a hned ten první mě dostal. Byla to kresba, kde její lordstvo instruuje komorníka: „Jean, právě jsem se nepohodla s jeho lordstvem. Jděte a zamračte se na něj za mě!"

Popravdě, ten vtip ve mně nevzbudil veselý smích, ale spíš přiznání utajené dětinské touhy, aby se na ostatní místo mě mračil někdo jiný. Tedy, aby někdo jiný vedl spory, které musím vybojovat. Protože já nemám ráda konfrontace!

Ono by to na první pohled vypadalo dobře, ne? Osoba, která se nehádá. Jenže to by byl jen první pohled. Protože život už je prostě takový - ne všechno se dá vyřešit vlídným souhlasem! A pokud se člověk bojí vystoupit ze své komfortní zóny a bojovat sám za sebe, za své názory, za lidi, kteří na něm závisí, tak je to úplně špatně.

Přitom je jasné, že spor či konfrontace nemusejí být - či spíš by ani neměly být - násilné, ukřičené a osobní. Konflikty se dají řešit slušně, bez urážek oponenta, s pomocí argumentů. S poctivou snahou hledat řešení. Někdy to může být kompromis, jindy ne. To je cesta k tomu, aby se problémy nenechávaly vyhnít do podstatně větších průšvihů.

Naštvaný muž (ilustrační foto)

A ještě něco - patří k tomu i umění říkat ne. Promyšlené, slušné a jednoznačné ne, pokud jsme v situaci, kdy prostě předkládaný návrh nemůžeme nebo nechceme přijmout. Uf. Myslím, že jsem to začala jakž takž zvládat až v hodně vysokém stupni dospělosti - tak někdy po padesátce, řekla bych. A vím, že v tom nejsem sama.

Přemýšlím o tom, proč tak málokdo umí dospěle a bez emocí řešit konflikty. Proč je bereme osobně, i když primárně nejde o nás, proč se rovnou zakopáváme v preventivní obraně a zatloukáme, když přijde na to přiznat chybu? Nemohu si pomoct, ale jako první důvod se mi vybaví škola...

Učitel má vždycky pravdu a za chyby se trestá.

Dagmar Ruščáková, novinářka a publicistka, šéfredaktorka internetového deníku o zvířatech a lidech Dedeník a externí spolupracovník Českého rozhlasu Hradec Králové.

Dagmar Ruščáková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.