Dagmar Ruščáková: Drabblení

18. duben 2021

Duben je nejen měsícem proměnlivého počasí, ale i měsícem drabble. Vysvětlím. Drabble je literární útvar, který může mít libovolnou formu, ale vždy má přesně sto slov. Ani víc, ani méně, prostě sto.   

Čtěte také

Na internetu potom najdete stránky, které se jmenují Společnost pro osvětu spisovatelů, jejichž cílem je burcovat psavce, aby překonávali sami sebe. No a Duben měsíc drabble pak znamená, že řídící duše celého projektu vymyslí třicet různých, více či méně šílených témat, na která pak desítky neméně trhlých lidí píšou drabble.

Aby to nebylo tak jednoduché, každý tvoří své minipříběhy v rámci nějakého fandomu. Fandom je literární svět, který si autor buď sám vymýšlí (což je můj případ), nebo využívá známé literární světy jiných autorů. Populární je třeba Harry Potter nebo Hvězdné války. Jedním z fandomů je i realita - to pro ty, kterým to vyhovuje.

Každý ke své sérii přistupuje jinak. Někteří podle různých témat skáčou mezi fandomy, jiní se drží toho svého, a někteří se snaží - řekla bych skoro navzdory tématům - rozvíjet ve svém fandomu dokonce i ucelenou dějovou linku!

Čtěte také

Co je ale hlavní, je ten gejzír kreativity a umanutosti, který vás drží celý měsíc doslova v myšlenkovém trysku. Jen máte hotovo, už čeká další úkol. Jen pro představu. Mezi normální témata bych letos zařadila třeba Staré mistryně, Jako vejce vejci nebo Čekatel optimista. Mezi těmi trhlými zatím jednoznačně vede Antikoncepce pro veverku nebo Zdivočelý mullet. Víte, co je to mullet? Účes, který proslavil Jaromír Jágr.

Věřte, že mezi stovkami publikovaných prací se najdou opravdové perly, takže pokud člověk zrovna nepíše, obvykle se snaží číst. A tak zdravím všechny své spolupsavce, a tímto veřejně vzdávám hold tvůrkyním, které za Společností pro osvětu spisovatelů stojí. S nimi je duben nezapomenutelný, ať si už v reálném světě počasí dělá cokoliv.

Spustit audio

Související

  • Dagmar Ruščáková: Netopýrka

    Kam se jen mohla schovat? Je maličká, může být kdekoliv. Říkají, počkej do noci, až začne mít hlad - objeví se. Jenže… co když ne. Co když někde zapadla a nemůže ven?

  • Dagmar Ruščáková: Veverky

    Přijíždím na své oblíbené parkovací místo u lesa. Pozorně se rozhlížím - pokud máte v autě dvě nadšené vlčky a krajina je plná zvěře, naučíte se takové věci nepodceňovat.

  • Dagmar Ruščáková: Dozor

    Vidím to před očima jako by to bylo dnes. Sedím u stolu, ruka křečovitě svírá tužku, jazyk mám povyplazený soustředěním a cítím, jak se mě začíná zmocňovat panika. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.