Dagmar Ruščáková: Dozor

28. říjen 2020

Vidím to před očima jako by to bylo dnes a ne před…no… mnoha a mnoha roky. Sedím u stolu, ruka křečovitě svírá tužku, jazyk mám povyplazený soustředěním a cítím, jak se mě začíná zmocňovat panika. 

Čtěte také

„Začni nahoře a plynule jeď dolů na linku, a pak zase nahoru…" Hlas mého otce je zatím klidný a povzbudivý, ale já vím, že to nevydrží. Přestože v hlavě jasně vidím, co je potřeba, ruka s tužkou hlavu prostě neposlouchá. Písmenka skáčou kolem linek, tu větší, tu menší a všelijak pomačkaná. Není v mých silách napsat to pěkně! A už vůbec ne, pokud mi někdo upřeně kouká pod prsty.

Naštěstí nade mnou takto rodiče seděli jen v prvním pololetí první třídy. Přesto si doteď pamatuju ten pravidelně rostoucí mrak společného zoufalství, kdy oni se snažili klidně vysvětlovat a já jim vyhovět, aby se to nakonec stejně často nepovedlo. A to byli oba vzdělaní, měli mě rádi a k učení se snažili přistupovat rozumně.

Předškolák (ilustrační foto)

Přestože jsem se nikdy nenaučila pěkně psát, úspěšně jsem vystudovala. Doteď jsem přesvědčená, že mi pomohlo právě to, že nade mnou rodiče při učení od toho prvního pololetí neseděli. Dali mi šanci pracovat po svém, s tím, že se mohu přijít kdykoliv poradit.

Čtěte také

Jejich přístup mě naučil samostatnosti a odpovědnosti, přestože jsem zpočátku žádné extra pěkné známky nenosila. Jejich dozor se tak omezoval hlavně na kontrolu základních nezbytností, jejichž absence se trestala - zapomenuté věci byly denní boj.

Covid dnes postavil rodiče před podstatně větší výzvu, než je pouhý dohled nad domácími úkoly. Vzdálená výuka je náročná pro všechny zúčastněné, vůbec, pokud se u toho doma rodiče snaží ještě i pracovat. A tak jsem vám chtěla navrhnout - zkuste dát svým dětem víc samostatnosti! Držet je denně několik hodin pod krkem je stejně dlouhodobě neudržitelné.

Motivujte je, věřte jim, povzbuzujte je. Vrčte jen za lenost. Potom budete mít šanci, že se z toho nezblázníte - ani vy, ani vaše děti

Spustit audio

Související