Co k jídlu, když nestíhám? Obaly nabízených „hotovek“ vypadají lákavě, ale jsou opravdu tak chutné?

29. říjen 2020

Svíčková, guláš nebo španělský ptáček patří ke stálicím české kuchyně. Když nemáme čas nebo se nám prostě nechce vařit, můžeme sáhnout po hotových jídlech z obchodu. Jejich obaly vypadají lákavě, jak ale jídla chutnají?

Ing. Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina hovoří v naší radioporadně na téma: kvalita nabízených hotových jídel.

Čtěte také

Každý z nás se už dostal do situace, kdy prostě nestíhá, a přesto by se potřeboval najíst. Nabízí se hned několik variant. Být hladem, ale to by se nám určitě nelíbilo a rozhodně to není ta nejlepší volba. Další možností je nějaké to rychlé občerstvení, musli, ořechová či proteinová tyčinka anebo pokud se jedná o jídlo i pro rodinu tak polotovar nebo hotovka.

Rychlé občerstvení naštěstí dnes už neznamená jen párek v rohlíku, už je možnost i zeleninových salátů, polévek, sushi a podobně. Tedy vybrat se určitě dá i nějaká ta zdravá varianta.

Co se týká „tyčinek" nebo „tekuté" svačinky, tak i zde se dá vybrat kvalitní výrobek. Je potřeba nenaletět módním hitům typu „protein" a „bez cukru" a koupit variantu třeba jen z oříšků a ovoce než doplněné umělými sladidly a slepené škrobem či nějakou gumou.

Hovězí guláš

U těch tekutých je potřeba si uvědomit, že pokud je to smoothie, tak bohužel velmi často je bohaté na cukry, byť i přirozené z ovoce a hlavně, že takové množství ovoce a zeleniny bychom nejspíše běžně najednou ani nesnědli.

A u výrobků pyšnících se, že se jedná o náhradu jídla, je potřeba podoktnout, že i když nám nutriční tabulka ukazuje, že obsahuje úplně vše, jde o to, v jaké formě. A tato forma není pro náš organismus úplně ideální. Rozhodně bychom toto neměli konzumovat pravidelně.

Čtěte také

Poslední uváděnou variantou jsou polotovary a hotovky. U polotovarů určitě většina z nás už někdy koupila knedlíky, noky (gnocchi) či plněné těstoviny. Tady se asi úplně velká chyba udělat nedá, ale třeba takové ty polívky do hrnečku či „čínské" nudle už žádným zázrakem nejsou.

Takovým přechodem mezi polotovarem a hotovkami mohou být ještě masa ve vlastní šťávě, případně výpečky prodávané ve skle nebo konzervě. Jedná se povětšinou o čisté maso bez „vycpávek".

A co hotovky? Díky situaci a potřebným opatřením kolem covid-19 se na trhu objevilo ještě více hotovek, jak dříve - každý obchodní řetězec jich nabízí nepřeberné množství. Svíčková, guláš nebo španělský ptáček patří ke stálicím české kuchyně. Když nemáme čas nebo se nám prostě nechce vařit, tak po nich můžeme sáhnout jako po hotových jídlech.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Jejich obaly vypadají lákavě, ale opravdu jsou tak dobré? Bohužel velmi často realita tomu pat tolik neodpovídá. Omáčky bývají zahušťované škrobem či gumou, obsah masa bývá velmi malý. Tedy pak platí to, pořádně se podívat na etiketu, co výrobek vlastně nabízí.

Čtěte také

Určitě se nemusíme bát řízků - byť smažené pokrmy by neměly být zcela běžnou součástí zdravého jídelníčku, taky to bývá jistota masa. V pořádku bývají i vývary a velmi často i guláše nebo gulášové a dršťkové polévky, zejména ty prodávané ve skle.

Nicméně, za FÉR potravinu určitě pokud chcete hotovku, tak si raději něco málo připlaťte a  kupte si ji v restauraci.

V současné "covid" době mnoho restaurací vaří jídla "take away", která zatavují, takže není problém si koupit více různých porcí a mít je doma v lednici či mrazáku. Tedy nejen, že dostanete poctivou porci, je to dobré, obsah odpovídá názvu, ale ještě tím i restaurace v současné nelehké době podpoříte.

Ing. Hana Střítecká ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související