Císařský trhanec s malinovou pěnou. Ostudu si netrhnete, naopak, všichni vám vyseknou velkou poklonu

Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.

Ingredience
  • Těsto:
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • pár kapek vanilky
  • lžíce rumu
  • citrónová kůra
  • 2 lžíce cukru krystal
  • Dále potřebujeme:
  • 4 lžíce cukru krystal
  • 2 bílky
  • maliny
  • moučkový cukr

Přijde k vám vzácná návštěva, kterou chcete uctít a jste z toho tak nervózní, že pokazíte, co můžete.

A přesně nějak takhle se prý kdysi (ne)dařilo jistému statkáři, u kterého se na cestě přes Alpy zastavil císař František Josef I. se svou manželkou Alžbětou Bavorskou, kterou budete znát spíše pod jménem Sissi.

Legenda praví, že hospodář chtěl panovníka pohostit a rozhodl se, že připraví palačinky. Jenže když je vyráběl, byl tak nervózní, že to nějak popletl a palačinku na pánvi zamíchal. Aby zakryl ten trhanec, namazal ji švestkovým džemem a pořádně pocukroval. Dopadlo to tak, že císař byl z jídla doslova nadšený.

Postup:
K hladké a polohrubé mouce přidáme 4 žloutky, 250 ml mléka, vanilkový cukr, pár kapek vanilky, lžíce rumu, citrónová kůra, 2 lžíce cukru.
4 lžíce cukru vyšleháme se dvěma bílky a lehce vmícháme do připraveného těsta.
Na střední teplotě necháme rozehřát větší pánev, dáme plátek másla a po rozpuštění nalijeme na pánev třetinu těsta... placka by měla mít asi 2 cm.
Až okraje zezlatnou, placku obrátíme a dopečeme i z druhé strany. Máme z toho celkem tři placky. Hotové jednotlivě roztrháme na kousky a znovu dáme na pánev s máslem a lžičkou cukru, zvýšíme o stupínek teplotu, cukr se rozpustí, trochu zkaramelizuje s kousky těsta se opečou do křupava.
Do zbylých dvou bílků dáme cukr, pár malin a vyšleháme tuhou pěnu, sníh a dáme na talíř k trhanci s malinami a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB
    • 80 let s vámi
      Hradecké minuty

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.