Čínštinu i japonštinu, výuku celkem 11 jazyků nabízí hradecké První soukromé jazykové gymnázium

30. září 2022

Na koncertě v katedrále svatého Ducha v Hradci Králové dnes v 19:30 vystoupí komorní soubor Praga Camerata. A koncert to bude speciální, doslova narozeninový, protože letos si připomínáme, že před 30 lety v Hradci Králové začalo fungovat První soukromé jazykové gymnázium. 

Ve studiu vítám ředitele Ladislava Bartůšku, který ale s sebou přivedl i dvě studentky čtvrtého ročníku, Veroniku Vítková a Markétu Mourkovou.

Na prvním místě u nás zůstává angličtina. Na druhém místě je němčina a poklesl zájem o francouzštinu, což mě překvapuje a mrzí.
Ladislav Bartůšek, ředitel Prvního soukromého jazykového gymnázia Hradec Králové

Co se bude dnes všechno v katedrále svatého Ducha odehrávat, pane řediteli?
Prakticky před 30 lety jsme ve stejné katedrále zahajovali První soukromé jazykové gymnázium. Tenkrát tam hrálo Kocianovo kvarteto, dnes je to Praga Camerata. Před těmi 30 lety tam byl biskup Otčenášek, který žehnal naší škole. A ono to vyšlo, výsledky jsou opravdu moc pěkné.

Čtěte také

Jak to vůbec všechno před těmi 30 lety začalo?
V roce 1991 jsem na Ministerstvu školství požádal o schválení založení nového gymnázia v Hradci Králové. A bylo mi vyhověno. Nastartovalo se to v roce 1992, první školní rok byl 1992 až 1993.

Proč zrovna jazykové gymnázium?
Tenkrát to bylo aktuální, protože znalost jazyků, obzvláště angličtiny, ale i dalších cizích jazyků, byla velice malá. Dnes podle mne už angličtina ani není jazyk, je to světové médium. Pokud někdo neovládá angličtinu pořádně, tak se nemůže zařadit mezi lidi, kteří chtějí ve světě a v oblasti vědy uspět. Prostě angličtina dnes musí být základ. Tomu odpovídají i výstupy, které máme na škole. Obě dvě studentky, co jsou dnes tady, budou letos skládat Cambridge zkoušky na úrovni C2, to je nejvyšší úroveň, která existuje.

Čtěte také

Zeptám se děvčat, proč si vybrala ke studiu právě jazykové gymnázium?
Markéta Mourková: Já jsem třeba osobně si to vybrala právě kvůli jazykům. A také s tím, že se můžeme potom ve druhém ročníku rozdělit, což mi přijde fajn. Že se už trochu vymezíte a máte těch předmětů, kterými se budete zabývat do budoucna, víc.
Veronika Vítková: Já to mám podobně jako Markéta. Šla jsme na školu především kvůli jazykům a také kvůli tomu, že třídy jsou málo početné. Tedy práce učitele se studenty je potom intenzivnější, než se to stíhá na klasických státních školách.

Pan ředitel říkal, že se věnujete angličtině, ze které budete i maturovat. A co další jazyky?
Markéta Mourková: Já se letos budu snažit i o úroveň B2 z němčiny.
Veronika Vítková: A já mám španělštinu.

Čtěte také

Jaké jazyky jsou vůbec nejoblíbenější v dnešní době? A změnilo se to za těch 30 let?
Myslím si, že ne, zůstala španělština jako druhý jazyk. Na prvním místě u nás zůstává angličtina. Poklesl zájem o francouzštinu, což mě dost překvapuje a mrzí, protože to je také nádherný jazyk. I když těžký. Potom na druhém místě je němčina, protože jsme obklopeni německy mluvícími zeměmi. A pak francouzština a ruština jsou zhruba na stejné úrovni. Výstupy jsou také pěkné, ve všech dalších jazycích studenti také skládají mezinárodní zkoušky, sice ne v takové frekvenci, jako u angličtiny, ale skládají. A právě třeba úroveň B2 němčiny, dá se říct, je na úrovni C1 angličtiny. Němčina má to zatížení jiné.

Kolik tenkrát bylo u vás žáků, když jste otvírali školu v roce 1992?
Když jsme začínali, tak nastupovalo 60 žáků. Pak jsme měli až 450 žáků a teď je současný stav 300 studentů. Protože jsme měnili budovu.

Čtěte také

Které jazyky nabízíte ke studiu?
Je jich celkem 11. Mezi nimi třeba také čínština, dokonce se u nás z ní i maturovalo. A maturovalo se u nás také z japonštiny. Je tam třeba i arabština třeba a pro zajímavost také znaková řeč. A jako maturitní jazyk je i latina, ovšem zájem o tento jazyk neustále klesá, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Musím říct, že naši studenti mají všechny typy Cambridge zkoušek zadarmo, a pokud uspějí a udělají třeba úroveň nižší, například B2, a chtějí vyšší, tak jim to zase škola zaplatí. Ale podmínka je, že to musí udělat.

Vy máte ovšem šikovné žáky nejen v těch cizích jazycích. Chlubil jste se mi tady i nějakým matematikem.
Je toho hodně. Protože jak děvčata řekla, po prvním ročníku se rozdělujeme na směr humanitní, přírodovědný a jazykový. A například v matematice loni jeden student získal Heyrovského cenu za první místo v rámci České republiky. A jsou i další úspěšní žáci.

Čtěte také

Děvčata, co vaše zájmy?
Markéta Mourková: Já už 12 let hraji na klasickou kytaru. A budu teď zkoušet po maturitě dálkové studium konzervatoře. Vybavená jazykovým vzděláním samozřejmě.
Veronika Vítková: Já hraji 9 let v divadle a pohybuju se okolo prken, co znamenají svět. Hraji v Divadle Jesličky, což je pod ZUŠkou, ale má to také prostor pro spoustu svých projektů. A vypomáhám v Divadle Drak. Ale tam ne herecky, jsou tam různé programy pro děti.

Když se zeptám na vaše plány do budoucna a čím byste jednou v životě chtěly být? Bude to kytara a jeviště?
Markéta Mourková: Za mě určitě ne kytara sama o sobě. Chtěla bych se muzikou sice zabývat i dál, ale k tomu se ještě budu pokoušet o psychologii v Praze a Olomouci. Takže nejen kytara.
Veronika Vítková: Já asi také potřebuji trochu vědy do kultury.

Tak přijďte dnes večer v 19:30 na Velké náměstí, do katedrály svatého Ducha na narozeninový koncert ke 30. výročí založení Prvního soukromého jazykového gymnázia v Hradci Králové. Ředitel Ladislav Bartůška a studentky Veronika Vítková a Markéta Mourková byli dnes našimi hosty.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související