V 81 letech se začala učit anglicky. Jejím snem je výlet do Anglie, při kterém se sama domluví

2. červen 2021 09:38

Je jí jednaosmdesát a takzvaně na stará kolena se začala učit anglicky. Jediným cizím jazykem, který kdy v životě ovládala, je přitom ruština. Řeč je o Jaroslavě Bendákové z Červeného Kostelce na Náchodsku, která nedávno ovdověla a potřebovala najít novou náplň života. 

„Najednou bylo volno a nic na práci. Mám vyžehleno, vypráno, navařeno a uklizeno, tak si říkám, co já budu dělat?" Vysvětluje vitální seniorka Jaroslava Bendáková z Červeného Kostelce na Náchodsku, která se anglicky začala učit zhruba před třemi měsíci.

Čtěte také

Mohla sice třeba chodit na procházky nebo mezi ostatní seniory, podle svých slov ale potřebovala každodenní povinnost. Angličtina se jí navíc jako jazyk líbí: „Všechny krásné písničky jsou v angličtině, děti se to učí ve škole, tak proč bych se to nemohla naučit i já?"

Soukromé hodiny má jednou týdně, pokaždé si z nich odnáší domácí úkoly. Ty jsou pro ni někdy dřina. Na dálku jí s nimi pomáhá široké příbuzenstvo. „Volám Prahu, tam je dcera, nebo volám Pardubice, tam žije bratranec. V jižních Čechách potom jeden vnuk a každý mi řekne něco. Tak pak to nějak sesmolím."

S úsměvem taky připouští, že zatím by se v angličtině domluvila jen těžko. „Kdyby mně někdo řekl: How are You?, tak já bych mu odpověděla: Fine. Thank You. A to by tak asi bylo asi všechno."

Čtěte také

Jaroslava dřív pracovala jako učitelka ve školce, její současná lektorka Tereza tam chodila jako dítě. Teď je jejich role obrátily.

Tereza vyučuje soukromě angličtinu osm let, Jaroslava je její bezkonkurenčně nejstarší žačka. „Snaží se. Já ji také obdivuji, jak k tomu přistupuje, učí se doslova ve dne i v noci. Sama říká, že když se v noci vzbudí a nemůže spát, tak si procvičuje anglická slovíčka."

Jednaosmdesátiletá seniorka chce ve výuce pokračovat a jejím snem je výlet do Anglie, při kterém by se sama dokázala domluvit.

Spustit audio

Související