V polském městečku Radkow se učí přes 100 dětí česky. Česká lektorka nabízí výuku formou hry

17. březen 2022 08:28

Víc než stovka dětí z malého polského městečka Radkow se už několik měsíců učí česky. Jde jak o předškoláky, tak děti prvního stupně základní školy. Česká lektorka žákům předkládá výuku formou hry.

Čtěte také

„Skákal pes přes oves, přes zelenou louku, šel za ním myslivec, péro na klobouku.“ Radkow je malé městečko se zhruba dvěma a půl tisíci obyvateli, jen kousek od českých hranic. Zhruba dvacítka tamních dětí z mateřské školy se teď právě drží za ruce, chodí dokola a u toho si vesele prozpěvují.

Právě písničky a básničky děti při výuce nejvíc baví, kromě toho se třeba učí poznávat tvary nebo barvy.
„Která barva je barva modrá? To je pro vás ještě těžké.
„Niebieski.
„Kdo to řekl, Jakub? Tak to je správně, dostane jeden bod.

Češtinu mají polské děti nepovinnou, podle učitelky Barbary se na ni ale těší. Znát to bylo nedávno, kdy jim výuka kvůli nemoci české lektorky odpadla. „Když byla nemocná, tak se hodiny češtiny nemohly děti vůbec dočkat.

Hodiny češtiny podle Barbary přivítali i rodiče polských dětí, někteří totiž v Česku pracují a doma občas nějaké české slovíčko použijí.

Čtěte také

Kromě předškoláků má česká lektorka Beáta Radoňová hodiny také na nedaleké základní škole. Tam učí prvňáky, druháky a třeťáky. Ti už zvládají jednoduché věty. „Například ve třetí třídě už jsou ty zkušenosti takové, že jsou tam děti zapálenější a skutečně je ta výuka baví. Takže tam jsme se dostali až k takové formě, že už dostávají děti i testy z českého jazyka.

Výuka češtiny v polském Radkowě bude pokračovat minimálně do konce letošního roku. Cílem je děti naučit alespoň základní pojmy.

„Myslím si, že po těch malých dětech ani víc nemůžeme chtít. Podle mne je nejdůležitější, když přijedou do České republiky, aby uměly pozdravit, rozloučit se, přivítat se, koupit si zmrzlinu a tak podobně, dodává Beáta Radoňová a odchází pokračovat ve výuce.

Spustit audio

Související