Cizí řeč je na mozek lepší trénink než křížovky či sudoku. Učíte se mluvit, poslouchat, číst i psát

31. srpen 2022

Nový školní rok je doslova na spadnutí, tak i my se budeme trochu učit nebo si aspoň o učení povídat. A to zejména o učení cizích jazyků. Jak začít u dětí, ale třeba i v pokročilejším věku, s úplně novým jazykem? Je důležité mít nějaké předpoklady?

Metodička výuky cizích jazyků Marie Jelínek hovoří v naší radioporadně na téma: učíme se cizí jazyk v pokročilém věku.

Talent na jazyky je mýtus. Učení se cizí řeči je komplexní záležitost. A hodí se vám dobré ucho, výborná paměť i analytická mysl.
Marie Jelínek, metodička výuky cizích jazyků

Je důležité mít talent na jazyky?
To je skvělá otázka. Takzvaný mýtický talent na jazyky je poměrně častou výmluvou, proč se studenti do studia cizího jazyka nechtějí pouštět nebo se nějak zasekli. Třeba že jim to na základní škole nešlo, nebavilo je to, měli špatnou knížku, nesedli si s učitelem, prostě jsou přesvědčeni, že nemají talent.

Marie Jelínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Talent na jazyky je ovšem souborem mnoha veličin. Určitě se vám bude hodit analytická mysl, abyste si uměli analyzovat gramatická pravidla, zobecnit je a použít v různých větách. Nejen ve větách, které se naučíte. Pak se vám určitě bude hodit dobré ucho, abyste odposlouchávali drobné fonetické nuance. A dokázali správně reprodukovat. Plus samozřejmě, pokud budete mít výbornou paměť, tak to rozhodně usnadní zapamatování slovíček, frází a gramatických pravidel.

Čtěte také

Můžeme najít různé důvody, proč se vůbec učit cizí jazyk. Větší rozhled, lepší možnosti při cestování a při hledání zaměstnání. Líbí se mi motivační heslo, že když umíte aspoň jeden cizí jazyk, vypadáte jako větší frajer nebo frajerka.
Naučit se cizí jazyk je velmi komplexní záležitost. Protože se učíte nejen mluvit, ale i poslouchat, číst a psát. Je to mnohem lepší trénink na mozek než třeba křížovky nebo sudoku.

Při hledání práce hraje jazyková vybavenost určitě dnes velkou roli. Jaké certifikáty či dokumenty udělají na zaměstnavatele dobrý dojem?
Tak certifikátem určitě nic nezkazíte. Na druhou stranu si ale myslím, že zaměstnavatel si už dnes uchazeče prověří sám, jestli angličtinu skutečně zvládá a na jaké úrovni. I když nějaký certifikát přinesete, tak bych si tipla, že téměř na 100 procent si vás zaměstnavatel takzvaně proklepne.

Existuje velká nabídka způsobů, jak se naučit cizí jazyk. Ať už jazykových škol nebo různých učebnic či poslechových kurzů. Jak byste nám poradila s tou základní orientací?

Čtěte také

Opravdu je na trhu obrovské množství učebních metod. A věřím, že to pro zájemce o výuku může být matoucí, pokud nejsou vyloženě nadšenci do vzdělávání. Momentálně je velmi populární tzv. komunikativní metoda, která představuje takový zlatý střed.

Není to nijak alternativní metoda, ale zároveň jde o mnohem interaktivnější, zábavnější a komplexnější metodu než je klasická, gramaticky překladová metoda výuky. To je taková metoda drilu, překladů, učení se slovíček nazpaměť, biflování gramatiky. Tedy já bych opravdu doporučila začít spíše s komunikativní metodou.

Čtěte také

Protože se budete učit v kontextu, budete se učit jazyk použít a to opravdu od úplných začátků. I když to budou velmi jednoduché věci, jako třeba pozdravit nebo se představit, zeptat na cestu nebo říct něco málo o sobě, tak jazyk budete už od úplného začátku používat.

Budete se učit samozřejmě gramatiku i slovní zásobu, ale budete se učit také s jazykem pracovat. Tedy využít opravdu na maximum to, co jste se už naučili. Naučíte se jazyk chápat, budete cílový jazyk poslouchat, takže se zlepšíte i v situacích, kdy budete muset někomu cizímu porozumět. Budete se učit číst. A naučíte se také od úplného začátku něco jednoduchého napsat.

Jana Kudyvejsová a Marie Jelínek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s metodičkou Marií Jelínek o výuce cizích jazyků si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.