Architekt Michal Rosa starostou Trutnova: Do politiky jsem šel, abych zvětšil svůj přínos pro lidi

17. leden 2024

V prosinci uplynuly dva roky od chvíle, co stojí v čele druhého největšího města v Královéhradeckém kraji, tedy v čele Trutnova, Michal Rosa z ODS, který tenkrát ve funkci nahradil dlouholetého starostu Ivana Adamce. Ten v tomto krkonošském městě starostoval dlouhých 23 let. Jaké tedy ony dva roky pro nového starostu Trutnova byly?

Jaké tedy máte pocity z toho dvouletého starostování?
Zajímavé to bylo v každém případě. Těch výzev je opravdu mnoho. Během těch dvou let se nám podařilo dokončit rekonstrukci kina Vesmír, na což jsme se samozřejmě všichni těšili. Skvělé je, že i čtyři měsíce po otevření návštěvnost stále stoupá, z toho máme velkou radost. Mně osobně velkou radost udělalo to, že jsme na podzim loňského roku, v den výročí narozenin Václava Havla, odhalili jeho sochu právě na fasádě kina. A dál jsme se třeba pustili do rekonstrukce ikonického areálu na Bojišti, kde se konají festivaly. A za opravdu velký úspěch považuji, že jsme vybudovali dvě ordinace pro praktické lékaře. A nejen to, podařilo se nám dokonce sehnat i dva lékaře, kteří od poloviny roku začnou ordinovat.

Čtěte také

Tak to je dobrá zpráva pro všechny obyvatele Trutnova. Sehnat praktické lékaře, to je systémový problém v celém Česku.
Zhruba před dvěma lety jsme ten problém skutečně neměli a přišlo to poměrně náhle. Během asi roku a půl z různých důvodů skončili čtyři lékaři, takže jsme měli najednou 8 000 lidí bez lékaře. A to je velká rána. Takže jsme se do toho problému zakousli, přestože principiálně nám to řešení nenáleží, nemáme k němu žádné systémové nástroje. Takže jsme museli hledat ty nesystémové. Na druhou stranu, nepřijde nám úplně fér lákat lékaře na to, že jim začneme rozdávat domy, byty a podobné věci. Tak jsme nastavili určitý systém podpory, nazvali jsme to podpora strategických profesí, protože těch profesí, které město potřebuje, je víc. Hovoříme o praktických lékařích, ale týká se to i stomatologů, dětských lékařů či psychiatrů.

Realizace kina Vesmír byla poněkud náročná, protože jsem seděl na dvou židlích. Chvíli jako projektant a potom jako investor.
Michal Rosa, starosta Trutnova

Už je tedy tento problém u vás v Trutnově zažehnán?
Určitě ne. Jsme na začátku cesty, protože většina praktických lékařů, kteří si v 90. letech postavili rodinný dům a v něm otevřeli ordinaci, je dnes v důchodovém věku nebo těsně před ním. Víme, že během následujících osmi let u nás skončí dalších šest lékařů, takže je to teprve začátek cesty.

Čtěte také

Zmiňoval jste kino Vesmír, že máte velkou radost z jeho rekonstrukce. Jde o velmi blízké téma z hlediska vaší profese, protože jste stavař a architekt. I na kině Vesmír jste pracoval, je to tak?
Ano, jsem architekt a kino Vesmír byla jedna z posledních zakázek, kterou jsme s manželkou zpracovávali, než jsme změnili profesi. Ta realizace byla poněkud náročná i v tom, že jsem svým způsobem seděl na dvou židlích. Chvíli jsem hovořil jako projektant a potom zase jako investor, a to není dobré. Nicméně je to věc, která se stala. Ta stavba byla rozestavěná ve chvíli, kdy jsem se starostou stal. V době, kdy jsem soutěžil o ten projekt, tak jsem si vůbec nepřipouštěl variantu, že bych projektování opustil a stal se politikem.

Nestýská se vám tedy po profesi architekta?
Ani ne. Je zapotřebí si uvědomit, že jsem veřejné stavby dělal naprosto výjimečně, většinou jsem pracoval v soukromém sektoru. Dělal jsem převážně rodinné domy a tam je to publikum, které oslovíte, relativně malé. A pro mě byl i jeden z důvodů, proč jsem do politiky šel, že takto mám možnost ovlivnit život a pomoci mnohem více lidem a svůj přínos zvětšit.

Připravujeme dva velmi významné projekty. Rozšíření kapacity mateřských školek a zkvalitnění služeb domova pro seniory.
Michal Rosa, starosta Trutnova

Máme za sebou příchod nového roku, jak se povedl váš ohňostroj, který jste dělali poprvé na Bojišti?
Ano, na Bojišti to bylo poprvé, protože v předloňském roce jsme na poslední chvíli rušili tradiční ohňostroj na Krakonošově náměstí, bylo to z technických důvodů. Bezpečnostní opatření by zabrala velkou část náměstí a nevešli by se tam lidé, kteří byli zvyklí na náměstí chodit. Navíc je to uzavřený prostor a lidé pak odpalovali vlastní pyrotechniku, což bylo relativně nebezpečné.

Čtěte také

Takže na konci roku 2022 jsme ohňostroj zrušili a v roce 2023 jsme připravili akci na Bojišti, což je trutnovský zábavní areál. Z našeho pohledu se ohňostroj povedl nad očekávání, protože na půlnoc přišlo přibližně 3 000 lidí, což u prvního ročníku opravdu považujeme za úspěch. Co nám ale udělalo velkou radost, že Trutnováci přijali výzvu i k odpolednímu programu, kdy se promítala pohádka a byly tam zapálené ohně, opékali jsme buřty. To nám dává směr, kterým budeme chtít tuto akci rozvíjet v příštích letech.

Před koncem roku ministr vnitra Vít Rakušan poprosil města a obce, aby upustily od novoročních a silvestrovských ohňostrojů. Proč jste nevyslyšeli tuto výzvu u vás v Trutnově?
Jedním z důvodů bylo právě to, že ohňostroj byl vyvrcholením programu, který začínal ve tři hodiny odpoledne. Myslím si, že jsme zcela správně odhadovali, že v případě zrušení zakončení, bychom vlastně odepsali celou akci. To byla hlavní motivace, proč jsme se rozhodli do toho jít. Na té akci proběhla minuta ticha za oběti střelby v Praze a my jsme měli i tu zkušenost z předchozích let, že občané si ohňostroje vzít nedají. Zkušenosti z míst, které od ohňostroje upustily, jsou podobné. Žádná minuta ticha o půlnoci se nekonala a rámus ze soukromých ohňostrojů byl většinou až do rána.

Čtěte také

Jak vidíte rok 2024 u vás v Trutnově? Co všechno plánujete? Jaké jsou před vámi výzvy?
Všichni se těšíme, že dokončíme lávku přes Struhu, která nám při výstavbě komplikuje dopravu. Je to přístup do celé jedné čtvrti, jejíž součástí je i nemocnice, škola, dvě školky, takže poměrně důležité pěší propojení. Zahájili jsme teď rekonstrukci zázemí sportovišť v Horním Starém Městě, které přiléhá k největšímu trutnovskému sídlišti Zelená louka. A připravujeme z mého pohledu další dva velmi významné projekty. První se týká rozšíření kapacity mateřských školek. Zhruba rok jsme hledali, jak to vyřešit správně, aby to dlouhodobě fungovalo. A druhé téma, na kterém teď pracujeme, je zkvalitnění služeb domova pro seniory. Trutnov má dva objekty a v tom starším jsou tří a čtyřlůžkové pokoje. Plánujeme novostavbu, kde by měly být převážně jednolůžkové pokoje.

A co vám udělalo v loňském roce radost? Máte tam úžasnou novou galerii EPO1, což je nádherný prostor.
To jste mi trošku vzal vítr z plachet, protože jsem měl na mysli jednoznačně EPO1. To byla největší událost loňského roku a byť město na jejím zřízení nemá absolutně žádné zásluhy, tak mi to udělalo velkou radost. I to, že se nám podařilo najít cestu ke spolupráci mezi městem a touto soukromou galerií. EPO1 bude pro Trutnov od letošního roku připravovat akci Sochy v ulicích, na kterou jsme byli zvyklí. A město bude na oplátku partnerem jedné z výstav v galerii.

Michal Rosa a Jakub Schmidt ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem byl starosta Trutnova Michal Rosa. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související