Kontinuita je součástí toho, co Trutnovákům nabízím. Dotáhnout projekty a sliby, říká starosta Rosa

1. březen 2022

Michal Rosa se stal starostou Trutnova před koncem loňského roku jako nástupce Ivana Adamce, který v tomto krkonošském městě starostoval celých 23 let. A protože se stal předsedou hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, usoudil, že by bylo obtížné obě tyto funkce skloubit.

Čtěte také

Vy jste dlouho působil v komunální politice jako trutnovský zastupitel. Jak moc vám starostování změnilo život?
Je to samozřejmě velká změna. Ale překvapivě ne až taková, protože jako architekt jsem byl zvyklý vymýšlet plány, propracovávat je a potom vše koordinovat s kolegy, dohlížet na plnění termínů. A také na to, aby spolu mluvili všichni, kdo spolu mluvit mají, aby bylo vše dokončeno včas. Tedy v této obecné rovině se práce starosty se od toho, co jsem dělal posledních 17 let, příliš neliší.

Přál bych si, aby město Trutnov bylo stále tak příjemné místo pro život, jako momentálně je. A aby se to jen zlepšovalo.
Michal Rosa, starosta Trutnova

Vy jste se v Trutnově narodil, studoval vysokou školu v Brně. Věděl jste, že se chcete do rodného města vrátit?
V tomto jsem měl vždy jasno. Mám Trutnov rád, mám tam celou rodinu a neumím si představit, že bych žil někde jinde.

Čtěte také

Když jste nastupoval do funkce starosty, tak jste říkal, že vaše žena z toho úplně stoprocentní radost neměla, nicméně vás podpořila. Jak to rodina hodnotí po více než dvou měsících?
Myslím si, že to, čeho se mí blízcí nejvíc báli, tedy větší mediální tlak nebo i útoky některých lidí, kteří nejsou spokojeni s tím, jak to v Trutnově vypadá, zatím nic takového nezaznamenali. Je to zatím relativně klidná práce, která mě překvapivě hodně baví a překvapivě se mi příliš nestýská po tom, co jsem dělal v předchozích letech.

Při nástupu do funkce na vás mířily dotazy, jakým směrem chcete město vést? Vy jste odpovídal, že funguje dobře a chcete spíš navázat na své předchůdce. Co tedy město čeká v tomto roce?
Beru to tak, že teď jedu na zapůjčený čas, protože i když jsem kandidoval jako dvojka, tak lídrem byl Ivan Adamec. Přestože voliči volí zastupitelstvo, které teprve volí starostu, tak většina voličů to tak nevnímá. Prostě jdou volit starostu, a velká část Trutnováků volila Ivana Adamce. A tak cítím určitou povinnost k tomu, dotáhnout všechny projekty a věci, které byly nastaveny, dodržet všechna partnerství, všechny sliby. Kontinuita je součástí toho, co Trutnovákům nabízím svým působením v úřadu.

Čtěte také

Co aktuální je u vás v řešení?
V tuto chvíli probíhá rekonstrukce kina Vesmír v Trutnově, což je jednoznačně největší současná investice, ta poběží do konce letošního roku a přesáhne i do roku příštího. Což je nám trochu líto, původně jsme kino chtěli otevřít dřív, ale je to historická, památkově chráněná budova, která v 70. letech prošla velmi brutální rekonstrukcí. Objevila se řada problémů o kterých jsme v projektové přípravě nevěděli, takže se nyní už několik měsíců sanuje původní budova. Ale snad už se blížíme ke konci této etapy a stavba začne přibývat. Na příští rok plánujeme rekonstrukci ulice Národní ve spolupráci se síťaři a výstavbu chodníků podél ulice Polské. Věřím, že pro Trutnováky to jsou důležitá témata.

Jste původní profesí architekt, nechybí vám tato práce ani trošku?
Zatím mi to nechybí a popravdě si ani neumím představit, kde bych na to vzal čas.

Michal Rosa ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Architekt Michal Rosa je od prosince 2021 starostou Trutnova. Narodil se v Trutnově, kde absolvoval místní gymnázium a následně Fakultu architektury VUT v Brně. V říjnu 2005 založil ateliér Rosa - architekt. Zpracovával řadu architektonických návrhů, například Středisko volného času Na Nivách nebo rekonstrukce trutnovského kina Vesmír. Od roku 2002 je členem ODS.

Ale přeci jen, jak trávíte volný čas?
Mám to štěstí, že s manželkou sdílíme stejnou zálibu v cestování a turistice. Takže většinu volného času trávíme tímto způsobem s batohem na zádech. Trošku nám to teď komplikuje dvouletý chlapeček, protože s ním je samozřejmě náš akční rádius trošku kratší. Ale pokaždé se těšíme, že zase někam vyrazíme.

Do funkce jste nastupoval v ne úplně lehkém období. Musel jste jako starosta řešit nějaká opatření v souvislosti s koronavirem?
Nijak zásadním způsobem, protože většina týmů, které na úřadě fungují od posledních voleb, měla už zaběhlý systém. Tedy žádné zvláštní starosti ani práce s tím nebyla.

Čtěte také

Když zůstaneme u zdravotnictví, nedávno jsme vysílali o jednom problému v Trutnově. Je tam málo praktických lékařů a dočasně musí vypomáhat trutnovská nemocnice. Máte už nějaké plány, jak přilákat do města nové praktiky?
Bohužel to vůbec není záležitost města, co se týče toho systémového nastavení. My jsme v tomto směru schopni pomoci pouze formou nabídky prostor, popřípadě bydlení pro případné praktiky, kteří by do Trutnova chtěli přijít z jiných regionů. Nicméně máme už signály, že se objevují další praktici. Právě dnes k tomuto problému mám schůzku, snažím se být aktivní, byť jak jsem řekl, úplně se to netýká běžné agendy starosty města. Nicméně vnímám, že to Trutnováky pálí, tak se snažím tyto věci řešit.

A jak to vypadá s trutnovskou porodnicí? To je další zdravotnické téma.
Porodnice se rozeběhla a vypadá to, že velmi dobře. Máme velice šikovného primáře, za kterým přišli další lékaři. Zrovna s porodnicí si myslím, že to v tuto chvíli vypadá velmi dobře.

Čtěte také

Všichni sledujeme s úzkostí situaci na Ukrajině. Města pořádají sbírky, nabízejí bydlení lidem z Ukrajiny. Vy jste se rozhodli nakoupit zdravotnický materiál. Jakou to bude formou?
Zareagovali jsme na řadu výzev od Ministerstva vnitra, hejtmanství i Červeného kříže, protože informace zněla: nepořádejte další sbírky, materiálu už je příliš, hromadí se, je problém ho distribuovat. Proto jsme se rozhodli, že pomůžeme buď penězi nebo nějakým sofistikovaným zdravotnickým materiálem. Nakonec jsme se přiklonili k druhému řešení. Počítáme s tím, že zastupitelstvo, které bude v pondělí 7. března, nám to potvrdí. Chtěli bychom poslat zřejmě popáleninové sety v ceně řádově 100 000 a dalších 100 000 bychom si chtěli nechat schválit a mít je připravené na nějakou další pomoc, kdyby se ukázalo, že je potřeba.

Co byste si přál pro Trutnov do budoucna?
Přál bych si, aby to bylo příjemné místo pro život tak, jako momentálně je. A aby se to jen zlepšovalo.

Říká starosta Trutnova Michal Rosa. Celý rozhovor si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související