Chodím Trutnovem a zvykám si, že nejsem starostou. Ale pořád je to moje město, kterému chci pomáhat

17. prosinec 2021

V druhém největším městě Královéhradeckého kraje, v Trutnově, po 23 letech skončil ve funkci starosty Ivan Adamec z ODS. Rozhodl se rezignovat i proto, že byl v Poslanecké sněmovně zvolen předsedou hospodářského výboru. Bylo by totiž těžké skloubit obě dvě náročné funkce dohromady.

Bylo to těžké rozhodování?
Ano, bylo to těžké, 23 let je kus lidského života. Ale já se přiznám, že právě tohle rozhodnutí ve mně zrálo delší dobu. A potom, když přišla fáze vlastního rozhodnutí, tak už to zase tak složité nebylo. Ale opakuji, 23 let a 2 měsíce, to je slušná doba, v Trutnově žije řada občanů, kteří za celý svůj život neznají jiného starostu než mě.

V roce 1994 jsem jednou okolo čtvrté ráno podepsal přihlášku pro vstup do ODS se slovy "to se budete divit". A pak jsem se divil já.
Ivan Adamec, poslanec, předseda hospodářského výboru Sněmovny

Vy jste druhým nejdéle sloužícím starostou v Trutnově.
To byl pan Herrmann Rauch, který sloužil ještě za C. k. monarchie a císařství, končil vznikem první republiky. Ten byl starostou 25 let, ale to byla úplně jiná doba. Tuším, že byly i jiné délky volebního období v té době. Ale přiznám se, že vůbec netuším, jak takové starostenské volby v tehdejší době probíhaly.

Čtěte také

Pojďme zavzpomínat na vaše začátky v Trutnově. Protože vy nejste tamním rodákem?
Ne, přišel jsem do Trutnova po absolvování základní vojenské služby za svojí budoucí, teď stávající manželkou. Rok jsem bydlel v Prosečné u Hostinného a pak jsme se přestěhovali do Trutnova, kde jsem začínal na odloučeném pracovišti Středního odborného učiliště, kde byla jediná světelná křižovatka. Dnes je tam učňovská restaurace Junior a také střední učiliště. Od září 1989 jsem začal učit 10 hodin na Základní škole Komenského, která byla přes ulici. Potřebovali učitele matematiky, tak jsem na to kývnul, jsem vystudovaný matematik. Ještě jsem učil chemii, ale ta není tak běžná na těchto školách, matematika byla hlavním předmětem.

Proč jste se odhodlal jít do politiky?
To je zvláštní příběh, já jsem v životě nechtěl dělat dvě věci. Když jsem dostudoval vysokou školu, tak jsem si říkal, že nechci učit na základní škole, ale na střední, a pak, že nechci nikdy dělat politiku. A podívejte se, jak jsem dopadl. Byl jsem 8 let ředitelem základní školy a politiku dělám od roku 1994. A vlastní vstup do politiky byl zajímavý. Byl jsem kritik společnosti, což dnes vídáme u řady spoluobčanů, kteří kritizují, ale sami do toho svoji energii a jméno nedají.

Čtěte také

Já se tenkrát choval úplně stejně až jednou byl u nás na návštěvě kamarád, který už v politice byl. Bavili jsme se a došlo k tomu, když jsem taková držtička a pořád kritizuji, ať tedy vstoupím do politiky a něco předvedu. Mám pocit, že okolo čtvrté hodiny ráno jsem podepsal přihlášku pro vstup do Občanské demokratické strany se slovy "to se ještě budete divit". A pak jsem se divil já.

Ovšem ODS jste zůstal věrný.
Ano, v dobách dobrých i zlých. Já neměním dres. Dnes opět Občanská demokratická strana zažívá vrchol na politické scéně, tedy je to jako v životě. Jednou jste nahoře, jednou dole, jak se zpívá v Ježkově písničce.

Byl jste zvolen předsedou hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. Co konkrétně to pro vás znamená?
Je to funkce, kdy řídíte jeden z největších výborů v Poslanecké sněmově. Tento výbor dělá kompletně hospodářskou politiku naší země spolu s ministerstvem průmyslu a dopravy. Občas tam chodí i zástupci jiných ministerstev, tedy je zapotřebí obrovská spolupráce v tomto sektoru, také se řeší zahraniční obchodní politika. Těch činností je celá řada, konference, odborné diskuze, tedy časově hodně náročná práce. A já nechci dělat věci na půl plynu, chci se této práci věnovat na 100 procent.

Čtěte také

A navíc, v současné vládní koalici musí být přítomnost na hlasování ve Sněmovně úplně jiná disciplína, než to bylo v opozici, kdy jsme věděli, že stejně nikdy hlasování nevyhrajeme. Tady budeme prosazovat názory vládnoucí většiny a je potřeba být prostě, jak se říká, v blocích. Další věc, jsem ještě členem výboru pro zemědělství a to bude zase časově náročné. Sice něco o zemědělství vím, ale budu muset hodně studovat, abych byl platným členem zemědělského výboru.

Říkal jsem si, že možná rodina si vás teď užije o trochu víc, když už nebudete starostou. Ale ono to tak úplně nevypadá.
Zatím nevím, jak to bude, protože to ukáže teprve čas. Navíc teď v létě máme ještě předsednictví v Evropě, takže to bude určitě zase časově náročné. Tedy nevím, jak to bude, ale rozhodně já si myslím, že největší problém bylo vždy přeřadit myšlení z městských problémů na celostátní. Řešíte, kam se bude ubírat stát, místo toho, teď to přeženu a řeknu trošku expresivně, že někde chybí kostky v chodníku. To přepínání je velmi složité. Nejsem vyloženě odpůrce kumulace funkcí. V řadě případů to má svůj dobrý význam, ale v tomto případě už se to prostě zvládat nedá. Nicméně nechci ztratit kontakt s městem, chci být v zastupitelstvu užitečný při dalším budování našeho města, aby se nám tam dobře žilo všem. Chci mít kontakt s realitou, protože ve Sněmovně se některým kolegům po čase stává, že začnou žít v takovém uzavřeném světě, v takovém domě smutku, jak někdy říkáme s nadsázkou. Pak ztrácí kontakt s realitou, a to bych já nechtěl, být odtržen od reality.

Čtěte také

Jaký je to tedy pocit, když po těch 23 letech jdete Trutnovem a už nejste starostou?
Zvykám si teprve na to. Občas mne to chytne, když jdu po městě a vidím něco, co se mi nezdá. Ale pak se zarazím, ale na druhou stranu nejsem z toho úplně venku. Jsem stále zastupitel města Trutnova. Máme zastupitelské volby a já si svůj mandát ponechal. Ale samozřejmě ten pocit teprve přijde. Bude mi to ještě chvilku trvat, než si na to zvyknu a zvykne si i mé okolí.

Měl byste nějaké přání pro naše posluchače na závěr tohoto roku i našeho povídání?
Chtěl bych všem popřát, aby měli dobrou náladu. Žijeme v době covidové, která nás velmi omezuje, ale člověk je tvor společenský a musíme znovu navázat společenské kontakty. Jak to bude možné, scházejte se, choďte na pivečko nebo na vínko do hospod. Jinak bych vám chtěl popřát krásné a pohodové Vánoce, abyste si odpočinuli, abyste se věnovali svým rodinám, sami sobě, a aby příští rok 2022 byl pro vás úspěšnější a lepší než ten letošní.

Ivan Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s druhým nejdéle sloužícím starostou v dějinách Trutnova Ivanem Adamcem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související