Starostou Trutnova je Ivan Adamec z ODS. Má za sebou 5 volebních období a 20 let ve funkci

6. listopad 2018 11:15

Ustavující zastupitelstvo v Trutnově potvrdilo do funkcí navržená jména. Šesté volební období na pozici starosty tak začalo pro Ivana Adamce z ODS, kterého v tajné volbě podpořilo 22 ze 33 zastupitelů. Pokračovat bude i místostarosta Tomáš Hendrych z Volby pro město. Dalším místostarostou se stane Tomáš Eichler z Pirátů. Právě přesun Pirátů z opozice do koalice ještě posílil pozici vládnoucí koalice v Trutnově.

Nikdy nechtěl dělat politiku. Ale voliči rozhodli, že je už 20 let starostou Trutnova

Ivan Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám budeme v příštích dnech a týdnech postupně představovat jednotlivé starosty, kteří v našich městech a obcích svůj post buď v komunálních volbách obhájili nebo na něj nově dosedli.

Spojenectví ODS, Volby pro město, Sdružení pro Trutnov a právě Pirátů bude mít ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu jedenadvacet hlasů, tedy poměrně pohodlnou většinu. Nováčkem ve vedení města budou právě Piráti.

Starosta Ivan Adamec z ODS si od aktuální spolupráce slibuje nové podněty, nové nápady a hodně energie: „Oni měli předvolební heslo: Dáme tomu šťávu. Tak proč ne. Oni říkají, že spoustu věcí umí, já na to říkám, že to se teprve ukáže. Teď už budou prostě u vlády a není možné, aby říkali, že by to dělali jinak, jak by si to představovali z opozice. Teď jsou v koalici a budou muset dokázat všem ostatním, že to prostě umí."

Krakonošovo náměstí v Trutnově i s kašnou

Piráti budou mít nově i místostarostu, stal se jím Tomáš Eichler. Ten v minulém období vůbec nebyl zastupitelem, ale věří tomu, že strana výzvu, která jí čeká, zvládne: „Bezpochyby je to výzva a je to velká zodpovědnost. Protože těch úkolů je před námi hodně. Hodně jsme se na to připravovali a myslím, že jsme nad tím hodně přemýšleli. A podařilo se nám dát dohromady super skupinu lidí, o které se můžeme opřít. Tedy jdeme do toho s chutí a pozitivním očekáváním."

V opozici zůstává hnutí ANO, které získalo šest mandátů, a spolu s ním i sdružení Žít v Trutnově se čtyřmi a komunisté se dvěma zastupiteli.

Co do počtu opozice oslabí, což mrzí například Ivu Řezníčkovou z KSČM: „Z přístupu Pirátů jsem trošku zklamaná. Protože to bylo vždy - chceme změnu a pusťte nás na ně. A najednou je to podpora toho, co tu bylo celé roky, tudíž zakonzervování stavu. A zbytek opozice, uvidíme, jsou tu noví lidé, tak uvidíme co se z toho vyvine. Ale předpokládám, že ten vývoj asi bude podobný, že koalice bude válcovat opozici. A tedy nic moc zásadního z našeho programu asi neprosadíme."

Zaplněné Krakonošovo náměstí v Trutnově

Vývoj v Trutnově tak bude zřejmě pokračovat ve směru, který už místní dlouhá léta znají. Starosta Ivan Adamec připomněl, že se čtyři koaliční subjekty domluvily prakticky hned po volbách a smlouvu podepsaly hned první pracovní den po volebním víkendu. I to podle starosty naznačuje, že zásadní rozpory v koalici asi nebudou.

„Ten program je nastaven velmi jednoduše. A na druhou stranu, pokud situace bude nahrávat změnám, které přijdou například spolu se změnou legislativy, tak je ten program velmi pružný," dodává Ivan Adamec, který je přesvědčen, že pokud se nějaké názorové střety objeví, povede diskuze jen k dobru věci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související