Od Bitvy u Trutnova v roce 1866 uplynulo letos 155 let. Ovšem dodnes je to historie hodně živá

28. červen 2021 08:08

Prusko-rakouská válka roku 1866 dodnes zůstala v paměti krajiny a skončila druhou největší evropskou bitvou 19. století u Hradce Králové. Jediného vítězství dosáhla poražená rakouská vojska u Trutnova a město si i letos, v roce 155. výročí, tuto bitvu připomíná. 

Členové Klubu vojenské historie se sešli na Krakonošově náměstí, u kaple na Janském vršku i u pomníku generála Gablenze. A právě tam otevřeli válečnou kroniku z června roku „šestašedesátého" reportétka Eliška Pilařová a Miroslav Kejzlar - autor naučné stezky po stopách Bitvy u Trutnova roku 1866.

Čtěte také

„Stojíme u největšího památníku bitvy u Trutnova a současně také u takového technického monumentu. Je to 17 metrů vysoký litinový jehlan, památník bitvy u Trutnova a současně i osobní památník generála, podmaršálka Ludvíka Gablenze. Ten v této bitvě zvítězil jako velitel 10. rakouského armádního sboru."

„Střetl se tady s 1. armádním pruským sborem pod vedením generála Adolfa von Bonina památného 27. června roku 1866. Je to tedy dost výjimečný památník, kdy vítěz bitvy leží na bojišti uprostřed svých vojáků."

Údajně jde o největší litinový objekt, který snad blanenské strojírny ve své době vyrobily.

Čtěte také

„Ano, navíc je tento památník i technickou raritou v tom, že po těch schodech, které tu jsou, je možnost vstoupit dovnitř do památníku, kde je ve spodní části vlastní pohřebiště s rakví generála Gablenze. Ale je možnost také točitým schodištěm vystoupat až na vrchol památníku, protože je dutý. Vršek se dá odklopit a slouží jako taková malá rozhledna."

Vraťme se do 27. června roku 1866.
„Tady je Královecké neboli Libavské sedlo, známý přechod z bývalého německého Slezska do českého vnitrozemí. Je nějakých 10 až 12 kilometrů od Trutnova na zemské hranici. Proto také, když si položíme otázku proč bitva u Trutnova, tak můžeme říci proto."

Čtěte také

„Tudy se valil pruský 1. armádní sbor od rána 27. června směrem přímo na Trutnov. My stojíme na vrchu Šibeník, což je nejzápadnější výběžek takzvaných Trutnovských výšin, které hrály v bitvě u Trutnova významnou roli. Je to řada hřbetů a vrcholů za sebou nad údolím Úpy. Šibeník, Jánský vrch, Chmelnice, Kacíř."

Okolní les byl odkácen, takže památník je skutečně krásně vidět.
„Ti, kdo jej projektovali, tak počítali s tím, že se stane dominantou nad městem Trutnovem. A s tím, jak se tento památník znovu objevil nad městem, tak byl i nasvícen. Takže skutečně večer a v noci působí velice impozantně."

Když stojíme na hraně svahu, tak nalevo je vrchol památníku generála Gablenze a napravo krásný špičatý vrcholek Sněžky. To jsou opravdové dvě dominanty.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související