Okolí Chlumu na Královéhradecku nenabízí jen památky spojené s legendární bitvou roku 1866

29. červenec 2018 09:27

Český rozhlas Hradec Králové vás zve na zajímavá místa a zjišťuje, co turistům daná oblast nabízí. Naše reportérka Jana Házová se tentokrát vypravila na Chlum nedaleko Hradce Králové. Jaké pozoruhodné lokality se dají v jeho okolí navštívit? 

První naší zastávkou je Muzeum války roku 1866 přímo v Chlumu. Když sem návštěvníci vstoupí, co mohou očekávat?

Bitva roku 1866 je největší na našem území v historii. Víc vojska se tady nikdy naštěstí nesetkalo

Garda města Hradec Králové pořádá historické vzpomínky na bitvu u Hradce Králové 3. července 1866

Brzy si opět připomeneme události, které se odehrály v roce 1866 nejen na Chlumu nedaleko Hradce Králové. Šlo o velkou bitvu, kdy se střetlo víc než 430 tisíc vojáků pruské a rakouské armády. O Prusko-rakouskou konfliktu se také mluví jako o sedmitýdenní válce. Šlo o řadu bojových událostí a mnoho tisíc padlých.

„Jako první by mělo návštěvníky udeřit do očí naše dioráma, stojí uprostřed vstupní místnosti. Je tam k vidění 481 vínových vojáčků. Jinak v našem muzeu najdete dobové uniformy, zbraně, fotografie, informační texty. Doufáme, že nic podstatného tu nechybí," říká Martin Jakoubek, pracovník muzea.

Jdeme se podívat do budovy infocentra, které sídlí nedaleko. Hned za ním se nachází populární rozhledna, která poskytuje z výšky 35 metrů nádherný pohled na celé okolí. Nahoru vede 161 schodů.

V infocentru nám Zbyněk Trutnovský, správce objektu, dává další tipy na výlety: „Kromě památníku a pomníku bitvy roku 1866 se nechá jet na nedaleký zámek Hrádek u Nechanic. V Hoříněvsi je Hankův dům, ve Všestarech archeopark. A pokud chcete zažít opravdové mrazení v zádech, tak se projděte Alejí mrtvých."

Pomník myslivce ve Svíbském lese

Procházka Svíbským lesem, který si zachoval tajuplnou atmosféru nelítostné bitvy, spolu s jmenovanou Alejí mrtvých, poskytuje návštěvníkům stále připomínku neuvěřitelných válečných hrůz. Proslulý Svíb se nachází nedaleko obce Čistěves. Z místního parkoviště je to do lesa nějakých 200 metrů.

„Turisté se tu mohou projít lesem, který byl svědkem velmi tvrdých bojů v roce 1866. Je tady také naučná stezka. A pokud se člověk vydá mimo tu hlavní stezku Aleje mrtvých, tak může opravdu vidět několik desítek hromadných hrobů, pomníků a křížů, které boje dokreslují v naprosté nahotě," vysvětluje znalec historie Josef Šrámek.

Archeopark Všestary vás zavede do pravěku

Na záměr se vydáme do nedalekých Všestar, kde se nachází unikátní archeopark. Co tady potěší oko návštěvníků?

„Nabízíme na vnitřní i venkovní ploše průřez naším pravěkem. Je tu možná i volná prohlídka bez průvodce, kdy si každý zvolí své vlastní tempo a informuje se pomocí cedulek a tabulí. Kromě pondělí, nás tu zájemci najdou za každého počasí," usmívá se Iva Dohnálková, pracovnice Archeoparku Všestary.

Spustit audio

Související