Novým starostou Trutnova je architekt Michal Rosa z ODS. Ivan Adamec rezignoval po 23 letech

14. prosinec 2021 09:26

Novým hlavním představitelem Trutnova se stal 46letý architekt Michal Rosa z ODS. Bude uvolněným starostou. Ve funkci střídá rok před koncem volebního období dlouholetého starostu Ivana Adamce z ODS, který vedl Trutnov 23 let od roku 1998. Rozhodli o tom zastupitelé Trutnova v tajné volbě na večerním zasedání. 

Ivan Adamec se rozhodl skončit v roli starosty poté, co se stal předsedou hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Čtěte také

„Rezignuji. Chtěl bych na tomto místě poděkovat všem, kteří se mnou spolupracovali, řekl Ivan Adamec z ODS.

Zastupitelé reagovali na ukončení jeho dlouholetého působení v pozici starosty Trutnova potleskem ve stoje. „Nejsem zvyklý dělat práci na půl plynu. A tady by to tak nakonec dopadlo. Nebylo by to ku prospěchu občanů našeho města ani mých kolegů. A nebylo by to ku prospěchu ani v Praze, kdybych tam nebyl schopen pracovat na sto procent.

Ivan Adamec zároveň rezignoval na post radního. Zastupitelem zůstane. „Občanům jsem slíbil, že budu zastupitelem. My máme zastupitelskou demokracii. Voliči v Trutnově volili nás, jako členy zastupitelstva. A zastupitelstvo volí starostu.

Odstupující starosta Trutnova Ivan Adamec

Novým představitelem města zvolili zastupitelé architekta Michala Rosu z ODS. „V první řadě se chci zaměřit na dokončení rozdělané práce. Máme tady několik projektů, které je nutné dokončit. Samozřejmě vše se bude řídit tak, jak bylo domluveno, koaliční smlouva platí.

Čtěte také

Podle místostarosty Tomáše Hendrycha z Volby pro město bude mít nový nástupce ve funkci starosty těžkou pozici. „Člověk si těžko dokáže představit Trutnov bez starosty Adamce. Na druhou stranu to chápu a musím říct, že to i Ivanovi Adamcovi přeji, protože je to zase určitý posun v jeho politické kariéře.

Po nástupu do funkce se chce Michal Rosa zaměřit na dokončení investičních akcí. Jako zásadní vnímá čtyři témata: dopravu, bydlení, zdravotnictví a životní prostředí. „Samozřejmě vím, že deset měsíců je velmi krátká doba, nicméně vnímám to jako dar, který jsem dostal k tomu, abych se připravil do příštích voleb. Aby mne občané města Trutnova začali vnímat jako možného starostu.

Mandát z místní ODS ještě nemá, ale chce prý o něj po novém roce požádat a věří, že ho dostane.

Spustit audio

Související