Zhruba čtyři tisíce lidí se v Trutnově ocitly ve složité situaci. Jsou bez svého praktického lékaře

22. únor 2022 08:55

V Trutnově skončili během krátké doby tři praktičtí lékaři, ti stávající mají plno. Zhruba čtyři tisíce lidí ale bez praktika nezískají například žádanku k předoperačnímu vyšetření, nemá jim kdo ukončit neschopenku ani třeba předepsat poukaz na odvoz sanitkou. Vypomoci tak musela trutnovská nemocnice.

Čtěte také

„Dnes jste si vzal léky? Ne? Aha, v pátek Vám došly,“ říká jednomu z pacientů v ambulanci Oblastní nemocnice Trutnov lékař Petr Volf. Ta běžně fungovala jen o víkendech, nově je ale otevřena i pondělky a pátky.

„Nejvíc tady momentálně řeším pracovní neschopenky, podezření na covid, ale třeba i předpis chronických léků, popisuje situaci Petr Volf. Právě on v ambulanci ordinuje, pacientům nabízí téměř to samé, jako klasický praktik. „Jen nemůžu vydávat odborná potvrzení, jako je například potravinářský průkaz nebo potvrzení o schopnosti řídit motorová vozidla. K tomu má oprávnění pouze registrovaný praktický lékař.

Čtěte také

I tak má ale čekárnu plnou pacientů a dá se čekat, že to tak bude i v dalších týdnech a měsících.

Bez praktického lékaře je totiž několik tisíc lidí a sehnat nového ve městě nebo nejbližším okolí je téměř nemožné. „Ne, neseženete, říká jeden z pacientů.

Nedostatek praktiků potvrzuje i ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka. Mimořádně otevřená ambulance je podle něj provizorním řešením. „Povinnost nemocnice to není. Na druhou stranu se snažíme pacientům vycházet maximálně vstříc, co nám umožňuje legislativa a naše kapacity a síly.

Čtěte také

Život bez praktického lékaře je přitom složitější než se na první pohled může zdát. Jen praktik totiž může třeba ukončit neschopenku, vypsat žádanku na převoz sanitkou, a nebo předepsat důležité zdravotní pomůcky.

„Celkově je to velmi nepříjemná situace, víceméně pocit bezmoci, říká zdravotnice Jarmila Ročková.

Ta v minulých dnech přijímala za trutnovskou nemocnici žádosti o léky, které lidé berou dlouhodobě a teď jim je nemá kdo předepsat.

Čtěte také

Pohled má navíc i z druhé strany, její rodiče patří mezi ty, kteří o praktika přišli a matce kvůli tomu dokonce hrozilo odložení plánované operace. „Maminka zkoušela emailem oslovovat lékaře, volala jim. Číslo na pojišťovnu jsme zkoušeli, hledali jsme možnosti, tak zařídit, aby nemuselo dojít ke zrušení té operace. Nikde jsme ale nepochodili.

Teď je situace o něco lepší, k ideálu má ale daleko. Pomáhají zmíněné mimořádné služby nemocnice, po dohodě zástupců krajského úřadu a zdravotní pojišťovny mohou také trutnovští praktici zaregistrovat pacienty nad rámec původního limitu.

Město Trutnov navíc vytipovalo prostory pro případné nové ordinace a byty pro lékaře. Kolik nových praktiků to přiláká, ale nikdo neví. Podle nedávných dat Ministerstva zdravotnictví je čtyřicet procent praktických lékařů napříč republikou starších šedesáti let.

Spustit audio

Související