Podle koncepce zdravotnictví musí kraj řešit stárnutí a odchod lékařů do důchodu i nedostatek sester

28. duben 2021 09:04

Nedostatek zdravotníků nebo lepší spolupráce všech nemocnic v regionu - to jsou hlavní body koncepce zdravotnictví na nejbližších pět let, kterou představilo vedení Královéhradeckého kraje. Bližší informace zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Co tedy podle analýzy hejtmanství zdravotnictví v našem kraji trápí nebo bude trápit nejvíc?

Bodů, které koncepce obsahuje, je celkem 11 a uvedeny jsou bez určení pořadí a priorit.

Čtěte také

Podle kraje je ale jasné, že problémem bude zejména nedostatek personálu, tedy lékařů nebo zdravotních sester. To je způsobeno tím, jak zdravotníci stárnou. A zatím není jasné, kde personál brát.

V koncepci je například graf, který ukazuje, že třeba v roce 2017 dokončilo školu v Česku 14 zdravotních sester na 100 tisíc obyvatel, což je nejnižší číslo ze 36 sledovaných zemí a nižší hodnota, než má třeba Mexiko, Turecko, Řecko a další země.

Například ve Švýcarsku je nově vystudovaných zdravotních sester v přepočtu na sto tisíc obyvatel sedmkrát víc a i na Slovensku je to dvojnásobek.

Navrhuje koncepce i řešení téhle problematiky?

Hejtman Martin Červíček z ODS předpokládá například dohodu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové na výměnných pobytech a odborných stážích lékařů z ostatních nemocnic.

Čtěte také

Zlepšení spolupráce fakultní nemocnice s krajskými nemocnicemi by mělo přijít i v dalších oblastech, třeba ve sdílení kapacit. Je potřeba zajistit dostatek praktických lékařů nebo věnovat se novým technologiím a také zajistit další investice do nemocnic.

Kolik tyto plány budou stát peněz?

Zatím nejsou příliš jasné konkrétní kroky, které bude potřeba udělat. Podle radního Rudolfa Cogana za Starosty a nezávislé půjde spíš o logistiku a lepší organizaci a sladění činností, než o velké investice.

Hejtman Martin Červíček z ODS k tomu dodal, že zdravotnictví jako takové je oblastí, na které se moc šetřit nedá a že je vždycky potřeba spíš hledat cesty, jak peníze zajistit, než říct, že něco nejde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související