V novogotickém kostele svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí skončila oprava čtyř úžasných oltářů

17. únor 2022 08:18

Vnitřní výzdoba městského kostela svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí je po zásahu restaurátorů. Dokončili tam obnovu bohatě zdobených a vyřezávaných oltářů a dalších prvků. Ten nejvyšší oltář v čele lodi má výšku deset metrů, ostatní jsou zhruba šestimetrové. Všechny zdobí vyřezávané sochy svatých, některé z nich jsou v životní velikosti.

To je lesk a ozvěna až do nebe, dalo by se říct. Stojíme před obrovským oltářem v kostele, který má gotické prvky. Ale pokud si dobře vzpomínám, není až tak starý.

Čtěte také

A jeho historii ví mnoho Vlastimil Grof z městského úřadu. „Tento kostel je postaven v neogotickém slohu, takže se tváří jako gotický, ale jde o novostavbu z přelomu 18. a 19. století.“

To je ale možná dobře, protože stavba je v dobrém stavu. A teď v ještě lepší kondici než kdykoliv předtím. „Restaurátoři provedli kompletní zrestaurování veškerých vnitřních oltářů a také sochařského a obrazového vybavení kostela.

Kdybychom s místostarostou města Trutnova Tomášem Eichlerem, zvoleným za Pirátskou stranu, počítali, kolik vlastně oltářů tady bylo obnoveno? „Obnovou prošli všechny oltáře, to znamená jeden hlavní, dva postranní také vzadu, u hlavního vstupu, oltář Božího hrobu.

V novogotickém kostele svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí skončila oprava čtyř oltářů

Pořád se pohled nás všech stáčí k onomu hlavnímu oltáři, který je poměrně vysoký. Je něčím výjimečný? „Nevím, jestli je výjimečný. V podstatě je to tehdejší komerční řezbářská práce z Tyrol. Tedy takových oltářů je možno vidět po bývalé rakousko-uherské monarchii poměrně dost.

„Ale prakticky nikdy nenajdeme dva úplně stejné. Protože zadavatel práce měl vždy svoji určitou představu, jak by měl být oltář zdobný a jaké patrony by měl představovat. A do výzdoby se promítali i dárcové, kteří poskytovali finanční prostředky na rekonstrukci kostela.

Čtěte také

„Proto například my tady máme kromě Petra a Pavla také svatého Huberta, vysvětluje Vlastimil Grof.

Když se rozhlížíme okolo, tak oltáře jsou hotové, také vitrážová okna jsou opravena. To je už vše nebo se ještě něco chystá? „U hlavního vstupu jsou ještě složené obnovené obrazy křížové cesty, které budou umístěny po stěnách. Zatím tam nejsou z důvodu vlhkosti, dodává Tomáš Eichler.

Kdo by si chtěl nově opravený interiér kostela svatého Petra a Pavla v Trutnově Poříčí prohlédnout, tak bude mít příležitost při mších, které se zde pravidelně konají v letním období.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související