Kostel ve Starém Rokytníku u Trutnova opravuje parta nadšenců. Teď se dočká obnovy prohnutý strop

23. leden 2022 08:49

Strop v kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova se po letech konečně dočká obnovy. Rekonstrukci je potřeba udělat co nejdříve kvůli špatnému technickému stavu. Uprostřed kostela se totiž strop prohýbá a to by v budoucnu mohlo ohrožovat bezpečí návštěvníků. 

Budeme se bavit o stropu, tak jsem myslela, že budeme koukat nahoru, my ale půjdeme nahoru a budeme se dívat naopak dolů.

Čtěte také

„Uvidíte, kde je co shnilého, na vlastní oči,“ říká předseda Spolku přátel Starého Rokytníku Jaroslav Jirman.

Míříme tedy nahoru. „Půjdeme se podívat na kůr, říká Štěpánka Tryznová, místopředsedkyně spolku. Jdeme po točitých schodech až se mi trochu točí hlava.

Tady jsme stropu blíž

„Jsme na kůru těsně pod stropem. Jak je vidět, tak strop je uprostřed prohnutý a tvoří takovou misku. Pokles ve středu stropu představuje asi 20 centimetrů. Je to dost, ale podle stavařů a statiků to není nic, co by ohrožovalo stabilitu stropu. Ovšem je samozřejmě žádoucí zabránit dalšímu poklesu.

Na pomoc si bereme baterku. „Tady je vidět, že se už objevují nějaké trhliny. Dělali jsme tam už sondu, jak je to vlastně děláno. Čili tohle je věc, která nesmí pokračovat dál, musí se to opravit. Totéž na druhé straně, tam to není tak zlé.

Na co se při průzkumu přišlo?

„Přišlo se na to, co jsem asi tak věděli, jen jsme si to ověřili. Že strop je dělaný tak, že na stropní trámy je přidělaný rákos, který je ohozený omítkou a omalovaný. Během let sem zatékala voda, tak se s tím prostě musí něco udělat. Je to poměrně vážná závada.

Čtěte také

Strop ovšem působí plasticky. Je na něm štuk nebo něco podobného? „Jsou to takzvaná štuková zrcadla. A pod nimi právě průzkume paní Kateřiny Krhánkové byla zjištěna malba ještě starší. Ta stávající je přibližně z poloviny 19. století. Tak předpokládáme, že ta původní by mohla být z doby, kdy kostel patřil jezuitům, tedy někde kolem roku 1760.

Práce na obnově stropu v kostele svatého Šimona a Judy ve Starém Rokytníku u Trutnova začnou ještě v letošním roce. Potrvají ale několik následujících let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související