V kostele ve Starém Rokytníku sedí vedle sebe minulost s přítomností. Přibývají cedulky se jmény

13. duben 2021 09:25

V kostele svatých apoštolů Šimona a Judy ve Starém Rokytníku na Trutnovsku přibývají cedulky se jmény. Na kostelních lavicích jsou nebo budou zaznamenáni ti, kteří kdysi v obci žili a vedle nich jsou tam i lidé, kteří tam jsou doma dnes. Jde o dobrovolnou unikátní akci, která má propojit pohnutou historii Sudet a současnost. 

„Cedulky dáváme střídavě. Současného obyvatele a pak minulého," Štěpánka Trýznová se baví v kostele se dvěma obyvateli Starého Rokytníku.

Čtěte také

Prohlížíme si umístěné cedulky se jmény. Je to novinka.
„Je to symbolická připomínka bývalých obyvatel převážně německé národnosti a zároveň památka do budoucna na ty, kteří tady žijí nyní. Jde o symbolické znázornění toho, že může minulost s přítomností sedět vedle sebe."

Přítomnost je tady s námi. Jsou tu dva obyvatelé Starého Rokytníku, Kateřina Binková a Miloš Černý. Chtějí mít v kostele svoji cedulku.
„My žijeme hned vedle kostela v bývalé faře. Takže vztah k tomuto duchovnímu místu máme velký."

Vaše rodina je nějakým způsobem spjata s tímto místem?
„My jsme naplaveniny už 20 let. Bydlel jsem tu s manželkou, ale ta mi před několika lety umřela. Dům mám hned za kostelem a jezdím okolo něj doslova každý den. Nebylo mi jedno, jak kostel vypadá a tak jsem se připojil k místnímu spolku. Snažíme se dát kostel dohromady a současně upravit hezky i jeho okolí."

V kostele ve Starém Rokytníku sedí vedle sebe minulost s přítomností

To znamená, že si rozhodně zasloužíte mít svoji cedulku v kostele. Nebo jak to vlastně je? Kdo tady může cedulku mít?
„Myslím si, že cedulku tu může mít každý, kdo má zájem o to, aby kostel a jeho okolí k něčemu bylo."

Čtěte také

Vedle cedulky pana Černého je německé jméno. Jsou to takové první vlaštovky. Kolik těch jmen se do kostelních lavic vejde? Je to nějak omezeno?

„Počítáme, že kolem 200 jmen se sem určitě vejde. Původní, němečtí obyvatelé, zde budou mít své jméno jako připomínku v podstatě všichni, které se podaří dohledat. Z těch současných se občas najde někdo, kdo o to zájem nemá, takže my to respektujeme. Ale většina lidí v obci tuto aktivitu vítá a berou to jako takové vyjádření sounáležitosti, že sem patří," dodává Štěpánka Trýznová.

Umisťování cedulek na lavice kostela ve Starém Rokytníku není časově nijak omezeno. Většina obyvatel, kteří o to projeví zájem, by je tady měla mít do začátku letošního léta.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související