Kostelík ve Slavětíně na Trutnovsku získal díky manželům Kasperovým nový život a netradiční oltář

26. prosinec 2020 09:08

Kostel svatého Josefa ve Slavětíně u Radvanic na Trutnovsku je kompletně hotový včetně vnitřního vybavení. Opravovat ho začali majitelé Rudolf a Renata Kasperovi před necelými dvěma lety. Tehdy to byla odsvěcená ruina, které hrozila zkáza. Teď bude prostor sloužit především kulturním akcím. 

Už je to tu krásně upravené. Když jsem tu byla naposledy, tak tu ještě byly hromady hlíny.

„Plánovali jsme na 19. října první kulturní program, který se tedy potom nemohl bohužel uskutečnit. Ale snažili jsme se, abychom to do tohoto termínu měli přijatelně nachystáno, včetně terénních úprav," říká Renata Kasperová, spolumajitelka zdejšího kostelíka.

Čtěte také

Blížíme se k novým dveřím, protože manželé dali celý objekt kompletně do pořádku, včetně terénních úprav. Zaujala mne také obrovská květina.
„To je jeden z atributů svatého Josefa. Jde o dílo profesora Michaela Gabriela."

Jdeme se podívat dovnitř. Protože tam nás čeká novinka a tou je naprosto netradiční oltář. Kaple je oddělena od hlavního vchodu skleněnou stěnou, nejsou tu dveře.
„Je to bezpečnostní stěna, kterou tvoří v podstatě nerozbitné sklo. Ale nebudeme to zkoušet."

Stojíme uvnitř kaple, díváme se na oltář. Když řeknu, že je to tu jako v nějakém prostoru s duchy, tak bych nechtěla, aby to znělo nějak neuctivě, ale opravdu jsou tu zvláštní postavy v nadživotní velikosti naklánějící se do místnosti.

Čtěte také

„Autorkou oltáře je akademická sochařka Veronika Psotková. Dostala od nás zadání, aby nahradila původní oltářní obraz. Když jsme poprvé paní Veroniku oslovila, tak jsem říkala, že má představa je, aby to nebyl jen Josef s Ježíškem. Ale aby tam bylo víc postav vznášejících se v prostoru zaplňujíce větší část kostelíka."

„Původně mělo těch postav být 27, ale postupně jsme ten počet společně s paní Veronikou trošku upravovali. Ona sama, když už potom měla dílo instalované, tak myslím jednu postavu odebrala."

Neobvyklý oltář v kostelíku ve Slavětíně na Trutnovsku budou moci lidé spatřit při kulturních akcích, které manželé Kasperovi plánují uspořádat v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související