Díky nadšencům na věži kostela Nejsvětější Trojice v Žacléři opět po desítkách let fungují hodiny

19. leden 2022 08:34

Hodiny na kostele Nejsvětější Trojice v Žacléři opět ukazují čas. Nešly několik desítek let, to, že znovu fungují, je práce několika dobrovolníků, kteří je nejenom opravili, ale také je každý den chodí ručně natahovat klikou, aby se znovu nezastavily. Stejně, jako to dělali naši předkové. 

Václav Musil, jeden z těch, kteří se podíleli na opravě hodinového stroje, nás vede nahoru do věže. Kolik schodů nás čeká? „Asi osmdesát. Mám 80 let, tak musím vyšlapat osmdesát schodů.

Čtěte také

Jiří Pospíšil nám jde naproti. A hodinu už jsou slyšet. Je to přímo pohádkový zvuk. Staré hodny, samé ozubené kolo.

O historii těchto hodin nám určitě něco poví Eva Rennerová. Z jaké vlastně pochází doby? „Jedna věc je hodinový stroj a další záležitostí jsou ciferníky a hodinové ručičky, které jsou na věži kostela. Co se týče hodinového stroje, tak tam je označení brněnské firmy Moravus, která působila na konci 19. a v první polovině 20. století.

„U ciferníků je to velmi složité. Protože když se podíváme na dobové fotografie, tak zjistíme, že původně byly ciferníky pouze na čelní straně kostela. To hovoříme o období konce 19. století.

Čtěte také

„Ve 20. letech 20. století se objevují ciferníky i na severní a jižní straně, v černém provedení. A ve 30. letech došlo ke změně, jsou tam zcela nové ciferníky v bílém provedení, které ale zase zmizely ve 40. letech a v 50. letech se opět objevují černé ciferníky.

Tedy teď se vychází z původního, historického pohledu. „Vycházíme z těch původních. Ciferníky mají jeden metr a devadesát centimetrů, samotné ručičky potom 140 centimetrů a menší 115 centimetrů.

Co to všechno obnášelo takové hodiny opravit? „Největším problémem bylo, že lana byla zpřetrhána, zkorodována, a závaží byl plechový sud, který byl celý prorezavělý. To se muselo udělat nové a znovu vše zavěsit a natáhnout.

K hodinám je nutné pravidelně chodit

„Hodiny mají tu nevýhodu, že mají krátký chod. Jsou jen asi 35 hodin. Takže jsme udělali takový čtyřčlenný kolektiv, každý den se musí pomocí kliky hodiny natáhnout.

Hodiny na věži kostela Nejsvětější Trojice v Žacléři už tedy fungují. Odbíjení by je mělo doplnit do konce letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio