V Trutnově jezdí nová městská vlaková linka. 16 spojů denně propojuje část Libeč s centrem města

1. březen 2023 09:53

Městská vlaková linka začala jezdit 1. března v Trutnově. Novými šestnácti spoji denně propojuje část Libeč na severním okraji města s trutnovským hlavním nádražím v centru města. Jaké výhody díky vlakové lince získají cestující? Na to jsme se zeptali trutnovského starostu Michala Rosy zvoleného za ODS.

Proč město Trutnov usilovalo o rozšíření vlakových spojů? Co to přinese?

Čtěte také

Významná část našeho města je sevřena v údolí řeky Úpy, kterým vede pouze jedna kapacitní komunikace. Ta se nedá rozšířit, ani objet. A dopolední i odpolední dopravní špičky už jsou docela problematické. Proto jsme hledali řešení.

A železnice propojující oba konce Trutnova vede paralelně s touto komunikací. Tedy zdála se být dobrým východiskem. Rozšíření trutnovské o vlaky MHD má vlastně dvě části. Tou první je posílení spojů, o kterých jste hovořila. A tou druhou je akceptace časových kupónů městské hromadné dopravy ve vlacích.

Získají držitelé měsíčních a čtvrtletních jízdenek trutnovské MHD nějaké výhody pro cestování ve vlacích?

Čtěte také

Určitě ano. My očekáváme, že pro významnou část cestujících bude kombinace vlaku a autobusu zajímavá. A proto je akceptace předplacených jízdenek trutnovské MHD ve vlacích tak důležitá.

Ve vlacích budou moci cestující použít časové kupóny čtvrtletní a měsíční, které již dnes mají nebo si je zakoupí v informační kanceláři společnosti Arriva, která trutnovskou MHD provozuje. Tímto dokladem a účtenkou se prokáží ve vlacích.

Čtěte také

Kam všude se cestující s předplacenými kupóny MHD dostanou?

Tato služba bude platit v celém katastru Trutnova. To znamená od Voletin po Poříčí, od Libče po Babí. A věřím tomu, že pro Trutnováky tahle doprava bude velkým přínosem.

A chtěl bych touto cestou také moc rád poděkovat Královéhradeckému kraji, bez jehož pomoci s realizací a bez jeho vstřícnosti bychom se u tohoto projektu jen velmi těžko obešli.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související