Vlaková linka v městské dopravě vedle autobusů. Od kdy ji chce Trutnov zavést a jak by fungovala?

25. srpen 2022 10:19

Trutnov plánuje novinku v městské hromadné dopravě. Lidé by mohli využívat vedle autobusů také vlaky. Jak by linka měla fungovat, to zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Jde o to, že by Trutnováci mohli využívat vedle autobusů také vlaky. Mezi hlavním železničním nádražím v Trutnově, Poříčím a Libčí by jezdilo celkem 16 spojů, a to ve směru na Horní Město. A 7 z nich by potom s přestupem navazovalo na vlaky jedoucí z trutnovského nádraží směrem na Svobodu nad Úpou.

Důležité je, že všechny spoje, které pojedou tímto směrem, by potom měli stavět na zastávkách Trutnov-Zelená Louka a Trutnov-Staré Město.

Proč chce město tuto vlakovou linku zavést?

Čtěte také

Záměrem je umožnit lidem snadnější, rychlejší a jednodušší dostupnost do centra města. Protože se předpokládá, až bude otevřena polská dálnice, podstatné zvýšení dopravy a s tím také spojené dopravní komplikace na silnicích. Řidiči by potom mohli zůstávat v dlouhých kolonách.

A pokud by lidé využili onu plánovanou vlakovou linku, tak nebudou muset počítat se zpožděním ani nebudou stát v dlouhých řadách čekajících aut. Trutnovská radnice také zároveň plánuje upravit jízdní řády městské hromadné dopravy tak, aby potom lehce navazovaly na vlakové spoje.

Určitě je důležité říct, kdy by městská vlakovou linka mohla začít v Trutnově fungovat.

Čtěte také

Tato speciální linka by mohla začít fungovat od března 2023. Důležité je ale zmínit, že rozhodující slovo budou nyní mít trutnovští zastupitelé, kteří o zavedení či nezavedení této linky budou rozhodovat na svém prvním zasedání po letních prázdninách, které se uskuteční 5. září.

Město také už spočítalo náklady na provoz této linky. Ty by se měly ročně pohybovat kolem 1,4 milionů korun. A navíc bude ještě třeba také počítat s penězi na úpravu přístupové cesty k železniční zastávce v Libči.

Spustit audio

Související