Zastupitelé v Trutnově odsouhlasili zavedení nové linky MHD, sedmička spojí Bojiště a Nové Dvory

13. prosinec 2022 08:20

Městskou hromadnou dopravu v Trutnově posílí další autobusová linka. Její zavedení definitivně schválili zastupitelé. Pomůže lidem, kteří pojedou od Bojiště přes město na Nové Dvory a výrazně zvýší bezpečnost dětí, které chodí do velké Základní školy Komenského. Poprvé pojede 2. ledna.

Čtěte také

„Skvělé. My jsme za to hrozně vděční, protože jsme ze školy Komenského a přesně tohle jsme potřebovali,“ libuje si ředitel školy Komenského Petr Horčička.

A popisuje, že město vlastně vyslyšelo přání rodičů. „Rodiče nám volali do školy a prosili nás, abychom ty děti sváželi. Protože cítili tou zdejší intenzivní dopravou ohrožení svých dětí. Přecházet dvouproudové silnice blízko kruhového objezdu, který je u školy, je zejména pro mladší děti a prvňáčky, dost náročné.

Pro zavedení této linky, které vyjde městskou pokladnu zhruba na milión korun, zvedli ruku všichni zastupitelé včetně opozičních.

Čtěte také

S tím, jak lidé i zastupitelé v Trutnově myšlenku na novou autobusovou linku přijali, je starosta Michal Rosa z ODS spokojen. „To byla věc, která se setkala s podporou ze všech stran. Jedná se o dvě městské části, které neměly žádnou městskou dopravu. A protože se snažíme snížit onu dopravní zátěž, kterou v posledních letech v Trutnově zažíváme, a víme, že jsou to naše auta a naše cesty do zaměstnání, s dětmi do školy a na kroužky, tak chceme co nejvíc lidí dostat z aut do autobusů.

„A pochopitelně tyto dvě městské části na moje výzvy nemohly reagovat, protože tam žádný autobus nejezdil. Tak se to snažíme napravit, doplňuje Michal Rosa.

Čtěte také

A linka by mohla mít ještě jeden vedlejší efekt, stejně jako nové příměstské vlaky Českých drah směrem na Libeč by mohla pomoci ke zlepšení parkování ve městě. „Pochopitelně, pokud ta auta zůstanou v garážích, na parkovacích místech u bytových domů, tak nebudou v centru, kde převážně ten problém přes den je s parkováním.

Novinkou bude číslo linky, sedmička zatím v Trutnově nejezdila. A budou také zastávky, říká mluvčí radnice Michaela Dědková. „Pro provoz této linky budou zřízeny tři úplně nové zastávky. Dvě jsou na Bojišti jedna na Nových Dvorech.

Poprvé nová linka vyjede v Trutnově v pondělí 2. ledna.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související