Trutnov dal zelenou zelené. Chce do dvou let nové a ekologické autobusy MHD

15. prosinec 2017 09:20

Zastupitelstvo v Trutnově podpořilo myšlenku vyměnit stávající autobusy v městské hromadné dopravě za vozy na ekologický pohon. Doslouží všech sedm naftových vozů a město za 75 miliónů korun pořídí tři kloubové a čtyři klasické autobusy.

Do dvou let by tak měly v Trutnově jezdit autobusy částečně na stlačený zemní plyn a částečně na elektřinu. Po posledním letošním zasedání zastupitelstva to potvrdil starosta Ivan Adamec z ODS: „Běží ten projekt na evropské dotace a rádi bychom, aby to bylo v nějakém blízkém horizontu, protože potřebujeme ten vozový park obnovit."

Zastupitelé schválili uzavření smlouvy o provozování městské hromadné dopravy, ve městě se o ní bude i dál starat společnost Arriva Východní Čechy.

Obchodní ředitel společnosti Milan Kovář přidal k údajům o ceně 75 mliónů a počtu celkem sedmi nových autobusů i další detaily: „Bude to plně bateriový pohon, ale s tím, že Trutnov bude mít takovou zvláštnost oproti současným provozům v České republice, že vzhledem k tomu, že budeme s těmi vozidly najíždět denně přes 300 kilometrů, tak je nutné řešit i rychlodobíjení přes den."

Elektrobus v Hradci Králové

S pořízením ekologických autobusů nemá zásadní problém ani opozice na trutnovské radnici. Někteří opoziční zastupitelé ale upozornili na to, že zlepšit není potřeba jen samotný vozový park. Problémem je podle nich například to, že se dopravce údajně mnohdy nedostatečně zabývá stížnostmi cestujících.

A tak se radnice bavila s provozovatelem i na toto téma, potvrdil starosta Ivan Adamec: „To, jestli padaly nějaké připomínky a stížnosti, tak jsme si řekli, jak by to mělo vypadat. Občané by to neměli posílat jen na společnost OSNADO, ale i k nám na úřad, na podatelnu, nebo na patřičný odbor. Nebo případně bude ještě lepší, když bude OSNADO kopie těch stížností posílat nám, abychom měli přehled."

Milan Kovář ze společnosti Arriva připustil, že lidský faktor někdy nefunguje stoprocentně, dopravce je ale prý připraven udělat všechno pro to, aby podobné chyby minimalizoval.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související