V Trutnově vyrůstá nový les. Ale ne ledajaký, půjde o les čtení od studentů tamní lesnické akademie

23. říjen 2022 08:11

Díky čtení začal v Trutnově vyrůstat nový les. V rámci projektu "Čtení pomáhá přírodě" studenti trutnovské lesnické akademie vysadí ve Voletinách přes 4500 stromků. Jedna přečtená kniha znamená dva stromky do lesa.

Čtěte také

„Prosím vás, odměřte si vzdálenost a každý v této řadě zasaďte.“ S ředitelem trutnovské lesnické akademie Milošem Pochobradským a se studenty jsme právě v tuto chvíli v lese ve Voletinách.

A studenti už se pustili do díla. „Sází takzvaný první les v rámci projektu Čtení pomáhá přírodě.

Dnes studenti vysazují konkrétně duby a smrky. „Měníme samozřejmě smrkové monokultury, ale musíme si říct, že smrk je prostě pro nás významná dřevina, která i v těch lokalitách nad 500 metrů nad mořem, kde se nacházíme, je zcela přirozená. Ale chceme ji sázet ve směsích.

Studentka druhého ročníku lesnictví Petra zrovna sekeromotykou vytváří díru. Jak to jde? „Docela dobře. Tady je dobrá hlína. Stromek si dáme do vyhloubené díry a musíme jeho okolí pořádně udusat, aby tam držel a mohl krásně růst.

Čtěte také

Na výsadbu nového lesa dohlíží také koordinátorka celého projektu Ivana Čechová. „Jsme rádi, že jsme konečně mohli zahájit první fázi sázení. A že nám tu začnou růst stromy do našeho lesa Čtení pomáhá.

Projekt už běží nějakou dobu a získal si spoustu příznivců, mnoho dětí a také hlavně hromadu přečtených knížek. „Do Čtení pomáhá jsme přidali knížky o přírodě a pokud tuto knihu přečtou, tak nejen že na své konto získají 50 korun pro charitu, jak je tomu běžně v projektu Čtení pomáhá, ale zároveň za ně společnost RD Rýmařov nechá vysadit, ve spolupráci s Českou lesnickou akademií Trutnov dva stromy do lesa.

Záležet teď bude na tom, jak budou děti nadále hodně číst, aby mohl vyrůstat další les čtení.

Spustit audio

Související