Semínkovna aneb sázej, sklízej a sdílej. Děti z MŠ Kamarád v Hradci Králové se učí „semenařit“

18. červen 2021

V roce 2015 vznikla v České republice iniciativa Semínkovna. Dnes už je docela dobře známá a našla si oblibu u lidí, kteří vítají možnost svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení. Semínkovny jsou místa, kde lidé mohou mezi sebou bezplatně sdílet osivo ze svých zahrádek. 

Semínkoven je u nás už více než 100 a jedna nová je i v MŠ Kamarád v Hradci Králové, říká ředitelka Marie Pražáková.

Semínkovna - sázej, sklízej, sdílej

V MŠ Kamarád v Hradci Králové se děti mají možnost seznamovat a sbližovat s přírodou také na školkové biozahrádce, kde se učí poznávat rostliny a starat se o ně a také semenařit. Tedy sbírat a uskladnit semínka k dalšímu použití. A tak se založení semínkovny přímo nabízelo.

Ředitelka MŠ Kamarád v Hradci Králové Marie Pražáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děti a jejich paní učitelky si s tím daly velkou práci, ale pracovaly s radostí a kreativitou. A tak vznikl také Herbář pro děti, který malí zahradníci doprovodili vlastními ilustracemi. Také školková semínkovna má svůj půvab, semínka jsou roztříděna v půvabně vyzdobených papírových sáčcích a čekají na nové pěstitele, kteří je opět probudí k životu.

Přijďte si vyměnit semínka do své zahrádky

Máte doma přebytky osiva z vlastní zahrádky? Doneste je 24. června 2021 od 15 do 16:15 hodin do MŠ Kamarád ve Veverkově ulici, č.p. 1495 v Hradci Králové a vyměňte si je za jiné.

Pozvánka na 24. červen 2021 do MŠ Kamarád v Hradci Králové

Papírový sáček se semínky popište názvem rostliny, místem a datem sběru. A můžete přinést a vyměnit i pokojové květiny, cibuloviny, katusy a podobně. Semínka i rostliny jsou k dispozici všem, výměna je bezplatná. Těší se na vás malí semenáři z MŠ Kamarád.

Semínkovna je svobodná iniciativa pro každého. Kdokoliv může semínkovnu založit a propagovat ve svém okolí. Jsou nejčastěji v knihovnách, kavárnách, komunitních zahradách a na podobných veřejně přístupných místech.

Jak semínkovnu používat

Semínka v semínkovnách jsou volně k dispozici všem. Pravidla jednotlivých semenných bank se mohou lišit, ale obecně je „výpůjčka“ bezplatná.

Čtěte také

Někdy je omezen počet sáčků na osobu, někdy je potřeba „se zapsat“ - to je různé a záleží na pravidlech konkrétní semínkovny, která by u ní měla být k dispozici.

Obvykle to neznamená, že přesně to samé osivo, které jste si vypůjčili v budoucnu vrátíte. Vše záleží na vašich semenářských možnostech a schopnostech, ale často i na místních klimatických a jiných podmínkách, které nemůžete ovlivnit.

Proto nemějte obavu, pokud se semenaření nevydaří. To se stává, zvláště, pokud semenařit začínáte, nebo jste si zvolily druh, který se semenaří obtížněji.

Jak semínka do semínkovny připravit?

Je dobré semínka vhodným způsobem nasáčkovat (použít můžete papírové sáčky, recyklovat obálky, složit si sáčky ze starých novin ap., použít igelitové sáčky…) a zejména popsat! Stačí uvést název odrůdy, rok a místo sběru. Pokud máte chuť a čas připište i vlastnosti odrůdy a postup jejího pěstování, ale to je již čistě na vás.

HISTORIE SEMÍNKOVEN
První semínkovnu otevřela ve francouzském městě La Rochelle asociace Graines de Troc v roce 2014. Zakladatel asociace Sébastien Wittevert se inspiroval semínkovnami fungujícími již delší dobu v knihovnách v USA. Semínkovny si díky své jednoduchosti a ekologickému podtextu okamžitě získaly srdce místních lidí a během roku se rozšířili do další zhruba stovky měst. Jejich expanze dál pokračuje a to nejen na území Francie, ale také v Holandsku, Belgii a nyní také v České Republice.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související