Děti z mateřské školy Lipnice u Dvora Králové si pěstují na vlastní zahrádce jahody a bylinky

28. květen 2018 10:45

Zalévání zahrádky, starost o želvu a rybičky, a nebo hra na přírodní xylofon vytvořený z různě dlouhých klád. Právě tak vypadá běžný den dětí z mateřské školy Lipnice u Dvora Králové nad Labem. Podobné podmínky chce radnice postupně vytvořit i v ostatních svých školských zařízeních. 

Vybudování enviromentálního centra se totiž osvědčilo, při své návštěvě se o tom předvědčil reportér Václav Plecháček.

Společně se ředitelkou školy Dagmar Anschlagovou právě stojíme u místa, kde se pěstují jahody. Děti si utrhly tu svoji první letošní.

Ale to není zdaleka všechno, co na této zahrádce, kterou pomáhali dělat i rodiče, mateřská škola má.

„Nejen to, že si tady děti pěstují jahody, mají tady také krásnou bylinkovou zahrádku. Je tady bazalka, petržel, máta, rozmarýn, voňavá levandule, kterou děti pak využívají i na přípravu nějakých dárků," popisuje Dagmar Anschlagová.

Děti z mateřské školy Lipnice u Dvora Králové si pěstují na vlastní zahrádce jahody a bylinky

Záhonky jsou vzorně zalité i vypleté. „Ano, děti se učí každodenně starat o bylinky a rostlinky, které tady pěstují," doplňuje Dagmar Anschlagová.

Je tady také vidět malé jezírko s rybičkami. A jakási polička s nažezaným dřevem. Co to je? „To je hmyzoviště, které tady bylo vybudováno jako zázemí pro různý hmyz a brouky. Ale nějak se nám to v poslední době nedaří. Letos jsme tady ještě neměli ani jednoho broučka, tak budeme zjišťovat, co je toho příčinou," říká Dagmar Anschlagová.

Někde tady na zahradě je dokonce i želva. „V dolní třídě máme velké akvárium a máme školkovou želvu Žofku. A někdy si ji vyndáme a prochází se nám tady na zahrádce," vysvětluje učitelka Lída Kovářová.

Děti z mateřské školy Lipnice u Dvora Králové si pěstují na vlastní zahrádce jahody a bylinky

Na zahradě je k vidění také jakýsi amfiteátr. „Ten učitelky využívají dohromady s dětmi pro společná setkání. Pořádají se tady setkání s rodiči i s veřejností," dodává starostka MŠ Lipnice Dagmar Anschlagová.

Děti mi právě zahrály na přírodně vytvořený xylofon z různě dlouhých klád a jsou se napít vody, ve které mají bylinky z vlastní zahrádky.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související